ruska vakcina za koronu
Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Mađarska vlada objavila je u ponedeljak popis novih pravila koja će se primenjivati kada broj vakcinisanih građana dosegne četiri miliona.

Vlada je na internet stranici navela da će policijski sat početi u ponoć i da će trgovine biti otvorene do 23 sata. Osobe sa sertifikatima o vakinisanju mogu da budu u unutrašnjosti restorana do 23 sata, kao i u hotelima gde mogu da borave sa decom.

Mesta za zabavu zatvorena u novembru prošle godine otvoriće se za vakicinsianje ljude, uključujući zoološke vrtove, muzeje, pozorišta, bisokope i knjižare. Teretane, bazeni i skijališta takođe će biti dostupni vakinisanjima i profesionalnim sportistima mlađim od 18 godina.

Oni sa sertifikatima moći će sa decom da dođu na sportske događaje i ne moraju da nose masku. Organizatori će morati da proveravaju njihove potvrde o vakcinsianju, a ako to ne učine preti im kazna od 280 do 2.800 evra, pa čak i godinu dana zatvora, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

Na snazi ostaje obvezno nošenje maski na javnim mestima, u javnom prevozu i u trgovinama. Zaposleni u restoranima i u ostalim javnim sadržajima, koji nisu vacinisani, moraće da nose zaštitne maske.

U saopštenju se navodi da će se nove mere donositi kako bude napredovalo cepljenje.

Mađarska je tokom poslednjih 24 sata registrovala 1.936 novih slučajeva zaraze i 176 umrlih sa kovidom-19. U zemlji sa deset miliona stanovnika dosad je jednom dozom cepljeno 3.6 miliona ljudi, a 1.6 sa obe, objavila je vlada u ponedeljak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare