Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nakon još jednog velikog poraza na bojnom polju. Ukrajinska vojska ušla je u Liman, u Donjeckoj oblasti, važno logističko i transportno čvorište za ruske operacije.

Kadirov je u poruci na Telegramu, pozivajući se na gubitak ruskog uporišta Liman u istočnoj Ukrajini, napisao: „Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotreba taktičkog nuklearnog oružja“.

Kadirovljevo saopštenje dolazi dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio pripajanje četiri ukrajinska regiona – uključujući Donjeck, gde se nalazi Liman. Putin je rekao da će Moskva braniti regione koje je zauzela „svom svojom snagom i svim sredstvima koje ima“, navodi Rojters.

Poznato je da Rusija ima najveći atomski arsenal na svetu, uključujući taktičko nuklearno oružje niskog prinosa, dizajnirano da se koristi protiv rivalskih armija.

Putinovi saveznici ostaju, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je sugerisao da bi Rusija možda trebalo da pribegne nuklearnom oružju, ali Kadirov je najeksplicitniji.

Rusija: Povukli smo vojsku sa Limana, Ukrajinci su imali prednost

Podsetimo, Rusija je danas saopštila da su se njene snage povukle iz grada Liman na istoku Ukrajine kako bi izbegle da budu u okruženju ukrajinske vojske. „U vezi sa stvaranjem pretnje od okruženja, savezničke trupe su povučene iz naselja Krasni Liman na povoljnije položaje“, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi, koristeći ruski naziv grada.

Ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mesecima služio kao logističko i transportno čvorište za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve dan nakon što je predsednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinska regiona.

Ranije je ukrajinska vojska saopštila da su njeni vojnici ušli u Liman. „Ukrajinske snage ulaze u Liman u Donjeckoj oblasti“, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Tviteru. Na jednominutnom video snimku uz poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu i potom kače svetlo plavo-žutu nacionalnu zastavu pored znaka Liman na ulazu u grad.

„Razvijamo našu nacionalnu zastavu i postavljamo je na sopstvenoj teritoriji. Liman će uvek biti deo Ukrajine“, rekao je jedan od dvojice vojnika. Pre toga je ukrajinska vojska saopštila da je u tom gradu „opkolila” nekoliko hiljada ruskih vojnika.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage ubile više od 200 ukrajinskih vojnika za 24 sata i uništile 14 oklopnih vozila pre povlačenja sa Limana. „Uprkos pretrpljenim gubicima, uz značajnu nadmoć u snagama i resursima, neprijatelj je doveo rezerve i nastavio ofanzivu“, rekao je portparol.

Liman je prvi grad u Donjecku koji je ponovo zauzela ukrajinska vojska otkako je Rusija juče objavila svoju aneksiju.

***

BONUS VIDEO: Putin je sa proruskim liderima potpisao ukaze o pripajanju Rusiji, čime je 15 odsto ukrajinske teritorije anektirano

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar