Vladimir Putin i Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL

U trenutku kada ruska vojska trpi ogromne gubitke na frontu, udarci počinju da dolaze i iz samog jezgra Putinovih trupa. Naime, jedan od najvernijih podanika ruskog lidera, vođa Čečena Ramzan Kadirov javno je kritikovao vođstvo ruske vojske zbog ukrajinske ofanzive na severoistoku Ukrajine.

Kadirov je na svom Telegram kanalu sugerisao da ruski predsednik Vladimir Putin možda nije svestan pravog stanja na frontu.

„Napravili su greške i mislim da će izvući potrebne zaključke. Ako danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji, biću prisiljen sa razgovaram s vođstvom ministarstva odbrane i vođstvom države kako bih im objasnio stvarno stanje na terenu. To je vrlo zanimljiva situacija. Rekao bih da je zapanjujuća“, naveo je Kadirov, prenosi Gardijan.

Ramzan Kadirov Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Podsetimo, od početka sukoba u februaru Krmelj je ućutkavao različite osobe liberalnih stavova koje su ga kritikovale. Međutim, kako se stvari na bojnom polju pogoršavaju, Putin je na meti kritika.

Pročitajte još:

To se posebno vidi po objavama pojedinih ruskih vojnih blogera, koji su od početka bili za sukob u Ukrajini, a sada kritikuju Kremlj zbog loše strategije. Jedan od njih je i bivši FSB-ovac Igor Girkin, koji je prošle nedelje napisao da je Rusija već izgubila rat.

Mnoge jedinice iz Čečenije učestvovale su u borbama, a iako Kadirov deluje jako odano Moskvi, jedan je od retkih političara čije poruke Kremlj ne kontroliše u potpunosti.

Fokus je sada na Putinu i na to kako će odgovoriti na povlačenje. Prethodno je zataškao tvrdnje da je napravio strašnu pogrešnu procenu u februaru kad je mislio da bi ruska vojska mogla da pregazi Ukrajinu za nekoliko dana.

U nedavnom istupu Putin je rekao da Rusija nije ništa izgubila tokom sukoba. S obzirom na to da su poslednjih dana gubici veliki, teško će građani Rusije poverovati u Putinove reči.

Uz to, ruski vojni blogeri su u subotu žestoko kritikovali Putina jer je bio na proslavi Dana Moskve dok su s bojišta dolazile katastrofalne vesti.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Anđela Krstović o ratnom iskustvu iz Ukrajine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare