Jelko Kacin Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

Ukoliko broj novozaraženih u Hrvatskoj premaši 10 na 100.000 stanovnika Slovenija će tu zemlju ukloniti sa spiska epidemiološki sigurnih zemalja, upozorio je danas portparol slovenačke vlade za korona krizu Jelko Kacin.

Kacin je na konferenciji za novinare rekao da je slovenački premijer Janez Janša poslednjih dana bio u kontaktu s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da će se oni ponovo čuti danas.

„Broj novozaraženih u Hrvatskoj poslednjih dana drastično se povećao“, kazao je Kacin, upozorivši posebno na problem širenja zaraze među mladima koji moguće respiratorne teškoće kriju i ne prijavljuju svom lekaru.

Ukoliko se trend naglog povećanja novih zaraza takvim tempom nastavi, Hrvatska bi već ovih dana mogla postati epidemiološki nesigurna država, odnosno prebačena sa “zelene liste“ epidemiološki sigurnih država na “žutu listu“ jer bi prešla kriterijum slovenske vlade i epidemioloških službi za epidemiološki sigurne države – one koje imaju u poslednjih 14 dana imaju najviše 10 obolelih na 100.000 stanovnika.

To, prenosi Hina, znači da bi Hrvatska došla u kategoriju u kojoj je trenutno Crna Gora.