Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Jutjub je u poslednjih pet meseci obrisao više od 30.000 snimaka koji su širili teorije zavere o vakcinama protiv kovida19. Portparolka Jutjuba rekla je da su ovi snimci bili u kontradikciji s informacijama o vakcinama koje dolaze od Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih autoriteta, poput britanskog NHS-a (sistema javnog zdravstva).

Jutjub je u oktobru prošle godine najavio zabranu dezinformacija o vakcinama kako bi suzbio pokušaje diskreditacije globalne kampanje vakcinacije protiv kovida19.

Kompanija navodi kako je prošle godine uklonila više od 800 hiljada snimaka kojima su se širile dezinformacije o pandemiji. Ta brojka pokriva veći broj tema od same vakcine, ali svim tim snimcima zajedničke su medicinski nepotkrepljene tvrdnje o kovidu19.

Neke od snimaka navodili su lažne tvrdnje o vakcini koje ubija ljude, uzrokuje neplodnost ili sadrži mikročip koji će vakcinacijom biti usađen ljudima.

U ranim stadijumima pandemije, piše BBC, Jutjub je bio svojevrsno utočište za mnoge teoretičare zavere koji su iznosili neutemeljene tvrdnje o kovidu19, pa čak i lažne tvrdnje o čudesnim lekovima.

Uprkos zabrani takvog sadržaja na Jutjubu, otkrivanje i brisanje takvih videa i dalje je velik izazov za sve društvene mreže.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar