Foto:TANJUG/ INSTAGRAM/ BUDUCNOSTSRBIJEAV

I hrvatski mediji bave se navodnim "prekrajanjem granica" na Balkanu i lobiranjem da se razdvoje Sarajevo i Banja Luka, a "Jutarnji list" pokušava da otkrije šta stoji iza ideje Slovenije, odnosno "kako Orban i Vučić preko Janše guraju opasan plan".

Kako navodi Jutarnji list, osebno je osetljiva tema navodnog non-pejpera koji je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel u kojem se navodi da bi trebalo završiti „raspad Jugoslavije“ promenom granica na prostoru Zapadnog Balkana. BiH bi se rasformirala, Republika Srpska pripala Srbiji, Zapadna Hercegovina Hrvatskoj, a bošnjačka država bi dobila izlaz na more. Kosovsko bi se pitanje rešilo promenom granica (sever Kosova za Preševsku dolinu), a delovi Crne Gore i Severne Makedonije priključili bi se Albaniji.

Pročitajte još:

Problem je dodatno zakomplikovala Kancelarija za medije Šarla Mišela koji je na pitanje Petera Žerjaviča, dopisnika Dela iz Brisela, prvo rekao da su primili dokument, a zatim da nisu, a i Janša je rekao da nije autor takvog dokumenta. U celu priču uključila se i Evropska komisija koja je objavila da „definitivno nije primila niti zna za ikakav ‘non-paper'“.

Ipak, 24ur.com, stranica POP TV-a, tvrdi da ima proverene informacije da non-paper postoji, a slovenačka opozicija krenula je u novi napad na vladu i traži da Janša dođe na sednicu Odbora za spoljne poslove kako bi ga ispitali o non-paperu.

Definisana pozicija Hrvatske

Izvori u Ljubljani, koji su želeli da ostanu neimenovani, za Jutarnji list su naveli da „tamo gde ima dima, ima i vatre“ i da  postoji mogućnost da je „reč o politici iza koje stoje mađarski premijer Viktor Orban i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji su želeli, preko Janše, da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo rešila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu. I ponudili rešenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu.“

Konačno, neke zapadne diplomate navode da je u Srbiji prihvaćena teza da su sve države, od Zagreba, ali bez Zagreba, do Skoplja, privremene (istu tezu koristi i Moskva kad se govori o većini bivših članica Sovjetskog Saveza).

U Ljubljani smatraju da se predsednik Borut Pahor u taj okvir uklapa savršeno jer s Janšom ima dobre odnose još od 2004. godine kad je bio sklon da uđe u prvu njegovu vladu, ali ga je u tome zaustavila stranka, socijaldemokrati. I ove godine Pahor je sazvao sastanak svih političkih stranaka kako bi se došlo do konsenzusa u vođenju zemlje u krizi, ali na sastanak nije došla većina opozicionih stranaka jer su tvrdile da je reč o potezu kojim se želi opravdati Janšina politika.

Osim izjave ministra Grlića Radmana, visokopozicionirani hrvatski diplomata, pod uslovom anonimnosti, za Jutarnji je izjavio da „Hrvatska nikako nije upletena u ovaj slučaj“, iako neki mediji navode da Janšin plan ima podršku Hrvatske i Mađarske. „Hrvatska je svoje pozicije definisala non-pejperom koji je ministar Grlić Radman uručio ostalim kolegama na njihovom prošlom sastanku i o kojem će se razgovarati na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova“, rekao je izvor.

Profesor Goran Bandov za Jutarnji je rekao da su „vođe na Zapadnom Balkanu, umesto da se suoče s problemima društava – ozbiljnim kršenjima vladavine prava, korupcijom, kriminalom, gotovo nepostojećim medijskim slobodama i povredama ljudskih (i manjinskih) prava – skloniji manipulisanju, bacanju peska u oči, traženju unutrašnjih neprijatelja, pa i pričama o prekrajanju granica“.

„Možete li se vi u BiH mirno razići?“

Ako se i uzme u obzir mogućnost da Janša nije poslao non-paper u Brisel, i dalje je neupitno da je Borut Pahor pitao 5. marta članove Predsedništva BiH: „U poslednje vreme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije. Možete li se vi u BiH mirno razići?“ To je potvrdio član Predsedništva Željko Komšić, a Pahorov ured nije opovrgao, nego tumačio da time „predsednik nije nametao ideju raspada BiH“.

Nije isključeno da je slovenački predsednik delovao u smeru premijerovih razmišljanja. Slovenačka diplomatija je navela da nije izrađen, niti je u Brisel poslat ikakav dokument, a mediji navode da je papir bio izrađen u najužem Janšinom krugu i poslat sekundarnim kanalima.

Zapadni Balkan u potpunosti je ispao iz fokusa interesa EU, što otvara prostor za avanture poput Janšinog navodnog non-papera koji bi vodio oživljavanju Vučićeve, u stvarnosti preoblikovane teze Slobodana Miloševića, o „korekciji granica“ s izuzetno ozbiljnim posledicama po ceo region, piše Jutarnji. „Ne bi čudilo da se to i sviđa nekome u Briselu i u krugu „velikih dečaka“ jer oni bi najradije da se ceo taj problem jednostavno reši sam od sebe. Pravdajući se kako se EU mora baviti važnijim pitanjima.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare