Vojska, vojnik, Hrvatska, zastava
Ilustracija: Shutterstock

Iza odluke hrvatske vlade da za 999 miliona evra kupi 12 francuskih borbenih aviona "F3R Rafal", ostalo je puno pitanja o tome na šta će zapravo poreski obveznici potrošiti gotovo milijardu evra, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Mario Banožić su u petak bili uzdržani u otkrivanju detalja francuske ponude, a ni o konkurentskim ponudama se zvanično ništa ne zna.

Premijer Plenković je kazao kako ih nikada neće ni objaviti. Tek se u obrazloženju vladine odluke navode uopšteni podaci ponude.

Javnost u ovom trenutku nema odgovor na ključno pitanje – što se u stvari kupuje za 999 miliona evra i koliko će se morati dodatno uložiti u taj projekt.

Prema nezvaničnim informacijama, američka ponuda za novi F-16 Block 70 iznosila je oko 1,8 milijardi dolara, a švedska za nove JAS-39 Gripene nešto više od milijardu evra. Po kojim uslovima i što bi Hrvatska za taj novac dobila, nije poznato.

Tek je na novinarsko inšistiranje premijer otkrio da su Francuzi ponudili jednu godinu počeka za isplatu, koja će krenuti početkom 2022, a završiti 2026. Dakle, u četiri godine, što je u neskladu s tvrdnjom iz dokumenta vlade da je otplatni rok šest godina.

Osim toga, premijer je potvrdio da nije odlučeno iz kojeg izvora će se to plaćati – iz budzeta ili kreditnim zaduženjem.

Predsednik vlade tvrdi da će država milijardu evra platiti bez problema. Prema dostupnim informacijama, konkurenti, SAD i Švedska, ponudili su duži rok otplate. Švedska je, prema informacijama „Jutarnjeg lista“, ponudila otplatni rok od 10 godina i duži poček.

Nabavna cena borbenog aviona, prema stručnim analizama, čini tek između 25 i 35 odsto ukupnih troškova posedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom celog njihovog veka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.

I dalje nema podataka o tome koliko će Hrvatska platiti korištenje francuskih aviona i koliki su njihovi troškovi u poređenju sa drugima, piše „Jutarnji list“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar