Foto: Vlada Srbije

Srbija bi prvi put u istoriji u svojoj vladi mogla imati i predstavnike hrvatske nacionalne manjine nakon što je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izborio mandat u novom sazivu Skupštine Srbije, piše Jutarnji list.

Navodi se da je o tome nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je, odgovarajući na pitanje o odnosima u regionu, rekao da će biti slobodan da i s Hrvatima razgovara o njihovom učestvovanju u vladi.

Žigmanov je za ovaj list rekao da zvanični razgovori još nisu poceli, ali da je istina da u javnosti postoje, kako je rekao, sadržajne poruke iz vrha vlasti kako bi se u nekoj budućoj proevropskoj vladi našli i predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji, a u tom se kontekstu spominje i hrvatska zajednica, prenosi Hina.

„Mi ne bežimo od razgovora o takvom aranžmanu, koji bi se naravno mogao i okončati s pozitivnim ishodima uz određene vrlo jasne pretpostavke, a to je da se dogovorimo oko nekoliko kljucnih ideološko-političkih pitanja i da se donesu konkretni programi podrške kada je u pitanju rešavanje problema i interesa hrvatske zajednice u Srbiji“, rekao je Žigmanov.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovoj oceni, važno je pitanje integracije manjina, a onda i hrvatske zajednice u srpsko društvo, kao i isključivanje, kako je rekao, „podrške takozvane bunjevačke nacije“ od strane države.

Žigmanov smatra da je važno i priznanje zločina nad Hrvatima u Vojvodini tokom 90-ih, uz, dodaje, primereno sećanje i uvođenje prakse komemoracije.

Žigmanov tvrdi da Srbija nije Hrvatska kada je reč o rešavanju problema nacionalnih manjina, ocenjujući da je Srbija uvek, kako je rekao, „na nekom početku“.

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar