Julija Foto:Nova.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je danas regrutaciju samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a prvobitno onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo. Da Putinova reč ne znači mnogo, te da se za rat u Ukrajini regrutuju i mladi neiskusni ljudi, za naš portal je potvrdila Julija iz Rusije.

„Moj suprug je ostao u Rusiji. Mnogim mojim prijateljima je stigao poziv za mobilizaciju. Mojim kolegama i uopšte mladim momcima“, kazala je Julija u razgovoru za Novu na aerodromu Nikola Tesla, gde je danas sletela veća grupa Rusa koji su uglavnom bežali u strahu od mobilizacije.

Julija kaže da su pozive dobili mladići, iako je prvo rečeno da mladi ljudi neće dobijati pozive. A pozivi su im, kako kaže, stigli na kućne adrese.

„Moj brat je pod Izjumom. Regrutovali su ga iako ima 20 godina. Već tri meseca je pod Izjumom u ratu. On je u rat otišao 29. jula i bio je u Izjumu i Harkovu. Ne verujte svemu što se u Rusiji govori!“, kaže ona.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da će tokom delimične mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.

„Državljani Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu podležu regrutaciji, nema govora o bilo kakvoj mobilizaciji studenata, vojni obveznici ne podležu mobilizaciji“, rekao je Šojgu.

Ruski državljani su, međutim, danas u razgovoru za „Novu“ rekli da su uplašeni i da je Putin ubica koji ih tera na sukob koji ne žele, kao i da strahuju za svoje porodice.

Inače, vest da će biti izvršena mobilacija naterala je Ruse da večeras organizuju proteste na kojima je do sada uhapšeno preko 1.100 osoba. Dodatno, informacija o regrutaciji dovela je do enormnog poskupljenja cene avionskih karata iz Moskve. Sve karte su praktično planule, iako je cena dostigla vrednost i do 5.600 dolara.

***

BONUS VIDEO: Rusi na Surčinu beže od Putina i mobilizacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar