Foto: N1

Uveren sam da će Olaf Šolc biti budući kancelar Nemačke i samo neko veliko čudo to može da promeni, kaže za Dan uživo novinar i politički komentator Milovan Jovanović.

On kaže da je pobeda SDP bila očekivana.

„Još od maja meseca, kako se kampanja zahuktavala, trend je bio takav da uspeh SPD neće izostati. Ključ uspeha leži u maestralnom potezu kopredsednika SPD Saskie Esken i Norberta Valtera Borjana da za kancelara kandidiju Olafa Šolca. Koliko je ta odluka bila dobra toliko je odluka CDU i insistiranje Merkel da kandidat bude Armin Lašet bila loša“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima najrealnija je semafor koalicija mada ga ne bi začudilo i ako bi se ponovo formirala velika koalicija.

Na pitanje kakva će biti politika nove nemačke vlade prema regionu, Jovanović smatra da je poltika Nemačke prema zapadnom Balkanu definisana političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima.

„Nemačkoj je izuzetno važna stabilnost i ti interesi će opstati bez obzira ko bude činio buduću vladu u Berlinu. Budućnost zapadnog Balkana je maglovita. Za ova četiri mandata Angele Merkel imali smo talas proširenja 2007. godine kada su Bugarska i Rumunija postale članice EU i 2013. kada je i Hrvatska ušla u EU. Posle toga EU, odnosno pre svih Nemačka,Francuska i Velika Britanija koja je tada bila članica EU, su namerno zaustavile proces proširenja, odbacujući zapadni Balkan na začelje prioriteta. Ta je bila strahivito loša odluka, slepilo političko koje je proizvelo niz reperkusija u smislu destabilizacije i ulaska drugih velikih sila na ovo podrucije, pre svih Rusije i Kine ali i pojedinih zemalja Bliskog istoka i Turske. Posle se desio Bregzit, Velika Britanija jedna od najvažnijih zemalja, stalna članica Saveta bezbednosti, najjača vojna zemlja EU napustila je Uniju. To je narušilo arhitekturu Evrope. Prosirenja nece biti, slusamo bestidne laži evropskih činovnika i okoštale fraze da će zemlje zapadnog Balkana do 2025. ući u EU. Nema proširenja EU dok ne dođe do reforme u samoj Uniji i dok se ne vidi kakva će politika biti prema ovom prostoru“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Tomas Šib o izborima u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar