Foto: Printscreen/YouTube/Branko Vukelic

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade u Podgorici kako bi iskazali protest povodom najave izmena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta. Drama u Crnoj Gori i dalje traje.

PROČITAJTE JOŠ:

Protest koji je organizovao Patriotsko-komitski savez (PKSCG) počeo je u 11 časova, a oko 12 se do razišao.

Policija je okupljene obavestila da je predlog Zakona povučen i da se raziđu, a jedan od okupjenih je preko megafona saopštio „da neće dozvoliti izdaju i da će, ako ih prevare, ući unutra“, prenose Vijesti.me.

Na snimku sa protesta kod Vlade može se čuti i kako okupljeni pjevaju pesmu „Bojna Čavoglave“ kontroverznog hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Okupljeni, njih više stotina, su ranije pokušali da sruše zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade. Vređali su policajce, vikali im „banda izdajnička“ i „izdaja“, gađali ih jajima, petardama…

Kako portal Nova.rs saznaje sa lica mesta okopljeni kod zgrade vlade viču i: „Četnici, četnici“, „Je*emo vam majku četničku“, „Kosovo je pored Srbije“.

Okupljeni vređaju predsednika Skupštine Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, funkcionere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića…

Na skupu ispred Vlade su funkcioneri SDP-a Ivan Vujović i Mirko Stanić, kao i funkcionerka Liberalne partije Jelena Perović. Prilazi zgradi Vlade su blokirani i postavljena je metalna ograda.

Najavljen je dolazak građana i iz drugih crnogorskih gradova iako je zabranjen međugradski saobraćaj. Pripadnici Patriotsko-komitskog saveza u Budvi su višesatno blokirali saobraćaj kod kružnog toka na ulazu u grad.

Okupljeni na kružnom toku, koji punih dva i po sata drže pod blokadom Budvu, napali su ekipu Radio Televizije Budva, koja se vraćala sa radnog zadatka. Kako je Vijestima rečeno, okupljeni su lupali po haubi automobila sprječavajući da vozilo prođe.

Policija ne dozvoljava prolaz građanima koji su se uputli ka Podgorici, bez valjanih papira.

Blokiran saobraćaj na Jadranskoj magistrali u Tivtu

Grupa građana Tivta i Kotora danas je oko 12 časova svojim automobilima bokirala raskrsnicu – kružni tok Tivat-Kotor-Budva-Krtole u blizini piste aerodroma Tivat, te tim prekeinula redovno odvijanje saobraćaja na toj deonici Jadranske magistrale, prenose Vijesti.me.

Prema rečima načelnika Odeljenja bezbjednosti Tivat Dragana Kontića reč je o nenajavljenom javnom okupljanju. Službenici policje su na terenu i vrše evidenciju prekršilaca aktuelnih epidemioloških mera te dokumentovanje eventualnih kršenja drugih važećih zakona. Policija je upozorila učesnike protesta da na ovaj način krše važeće epidemiolške mjere ali i odredbe Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Zbog nenajavljene blokade na Jadranskoj magistrali su se stvorile velike kolone automobila iz svih pravaca koji se ukrštaju na kružnom toku kod aerodroma. Policija iz Tivta i Kotora je vozače upućivala na alternativne saobraćajnice prkeo Trojice, odnosno preko Kavča, ali je uskoro i na ovom drugom putu došlo do zastoja zbog toga što se kolone automobila na uskom kolovozu nisu mogle mimoići sa teškim kamionima angažovanim na nekoliko gradilišta na području Kavča.

Drama na putu Nikšić – Podgorica

Podsetimo, na društvenim mrežama danas su se pojavili dramatični snimci, zabeleženi na putu Nikšić-Podgorica u Crnoj Gori.

„Upravo je u Nikšiću naočigled dvadesetak policajaca autom pregažen čovek koji je bio među Crnogorcima. Policija nije ništa uradila da vozača zaustavi niti je čoveku pružila pomoć“, stoji u objavi na Tviteru.

Nakon toga su brojni korisnici društvenih mreža podelili snimke sa lica mesta koji su i više nego dramatični.

Na snimcima se vidi kako je grupa građana opkolila službeno vozilo, koje se nije zaustavilo već je nastavilo dalje i protom oborilo nekoliko osoba.

Ovi događaji desili su se uoči zakazanog skupa ispred zgrade Vlade, koji je počeo jutros u 11 časova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar