Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa

Slovačka uvodi strože mere za ljude koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa zbog porasta broja novozaraženih ihospitalizovanih, koji opterećuju zdravstveni sistem zemlje, izjavio je danas slovački premijer Eduard Heger.

Zemlja sa 5,5 miliona stanovnika je zabeležila rekordan broj slučajeva proteklih dana novozaraženih, a ranije ove nedelje je saopštila da ima još 20 kreveta na odeljenjima intenzivne negu za pacijente sa korona virusom.

„To je zatvaranje za nevakcinisane“, rekao je premijer Heger na konferenciji za novinare. On je upozorio da je situacija u bolnicama kritična.

Prema novim pravilima, samo osobama koje su vakcinisane ili koje su preležale kovid u poslednjih šest meseci biće dozvoljen ulazak u restorane, tržne centre, na sportske aktivnosti i javne događaje.

Mere stupaju na snagu u ponedeljak i predviđeno je da traju tri nedelje. Slovačka ima jednu od najnižih stopa vakcinisanih u Evropskoj uniji i ona iznosi 45 procenata. Premijer Heger istakao je da ne može da natera građane Slovačke da se vakcinišu, ali država u tom slučaju mora da učini sve da se zaštiti.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar