Foto: Shutterstock

Poljska je potvrdila da je registrovala prvi slučaj majmunskih boginja, javila je danas agencija PAP, citirajući ministra zdravlja Adama Njeđelskog.

Kako je izvestila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), do sada je prijavljeno više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja izvan afričkih zemalja gde se ova bolest inače češće širi.

Pročitajte još:

Inače, najnoviji podaci Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva ukazuju da postoji ukupno 321 slučaj majmunskih boginja.

Tamo gde je moguće, stručnjaci apeluju da zaraženi spavaju u odvojenim sobama i koriste odvojene toalete. Ukoliko to nije moguće, trebalo bi da se izbegava fizički kontakt i da se ukućani od zaraženog drže najmanje na jedan metar udaljenosti.

Posebno je važno, istakli su, da zaražene osobe budu odvojene od trudnica, male dece i osoba sa oslabljenim imunitetom. Sve ove grupe, ističu, posebno su u opasnosti, ukoliko se zaraze majmunskim boginjama.

Neki stručnjaci savetuju i da se veš drži odvojeno i da zaraženi majmunskim boginjama ne bi trebalo da budu u kontaktu ni sa ljubimcima.

BONUS VIDEO: “Majmunske” boginje u Sloveniji – uvereni smo u brzo zaustavljanje virusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar