Foto: AFP / AFP / Profimedia

Najnoviji satelitski snimci koje je objavila američka tehnološka kompanija "Maksar" pokazuju da je ruska baza u Jeljksu, koja se nalazi na jugu Belorusije ispražnjena, a da su artiljerija i vojnici najverovatnije prebačeni na mesto nadomak ukrajinske granice.

Postoje objašnjenja da je raspoređivanje povezano sa zajedničkim vežbama ruskih i beloruskih snaga „Saveznička odlučnost 2022“ koje bi trebalo da počnu u četvrtak. Međutim, druge fotografije pokazuju da se kampovi uspostavljaju blizu granice sa Ukrajinom, stotinama kilometara dalje od mesta na kome se vežbe održavaju, piše CNN.

Pročitajte još:

Veruje se da je Kremlj okupio 70 odsto vojnika i naoružanja na ukrajinskim granicama koje bi Rusiji bilo potrebno za invaziju punih razmera. Ipak, ostaje nejasno koliko će vremena biti potrebno ruskim trupama da dostignu punu sposobnost da bi izvršile invaziju.

Baza iz koje je artiljerija evakuisana nalazi se jugoistočno od grada Smolenska i 260 kilometara od ukrajinske granice. Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine – uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila i lansera balističkih projektila.

Izvesno je da oružja više u bazi nema, a na satelitskim snmicima koji su nastali tokom jučerašnjeg dana vide se tragovi guma teretnih vozila, koji su posvemu sudeći otišli iz baze ili kako kaže Stiven Vud, viši direktor kompanije za satelitske snimke „Maksar“ naprasno nestala.

Satelit, satelitski snimak, Ruska baza, vojska
Foto: AFP / AFP / Profimedia

“Čini mi se da je značajna količina tenkova i drugih vozila nestala sa severoistočnog parkinga, a da su dodatna oklopna vozila su otišla iz centralnog parkinga“, rekao je Vud.

Sa tim je saglasan i Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji Rohan konsalting koji je rekao kako je nastupila faza u kojoj se vojna oprema premešta u pokazne ratne zone.

Satelit, satelitski snimak, Ruska baza, vojska
Foto: AFP / AFP / Profimedia

„To što se dešava u Jelnju je jedna od nekoliko „važnih promena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijam. Ulazimo unovu fazu gomilanja trupa gde vidimo da se unapred pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema verovatno premešta u pokazne zone“, rekao je Muzika.

Na video snimcima koji su nastali na drugim lokacijama pokazuju da se deo opreme nalazi u vozovima i na putevima u regionu Barjanska, koji se nalazi u blizini Ukrajine.

Satelit, satelitski snimak, Ruska baza, vojska
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Na tviteru su počele da se pojavljuju informacije da su ruske trupe viđene u Kursku – samo stotinu kilometara od ukrajinske granice.

Treba napomenuti i to da u američkim obaveštajim podacima, koji su nastali u decembru prethodne godine, a koji uključuju i satelitske snimke je navedeno da je baza u Jelnju junu 2021. godine bila potpuno prazna. Za nešto manje od pet meseci, u novembru, u toj bazi bilo je oko hiljadu ruskih vojnika, pripadnika 41. kombinovane armije sa opremom. Do kraja godine bilo ih je znatno više, što ukazuje na to kojom brzinom ruske trupe mogu da napreduju.

Satelit, satelitski snimak, Ruska baza, vojska
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Kremlj je još uvek negira bilo kakve planove za vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Podsetimo, na satelitskim snimcima koji su svetlost dana ugledali prošle nedelje videlo se kako Rusija gomila vojnike na Krimu, u Beloruiji i zapadnoj Rusiji.

Na snimcima je registrovano povećanje postojećih ruskih vojnih poligona i garnizona u krugu od oko 150 kilometara od ukrajinske granice tokom poslednjih nekoliko meseci, a pretpostavlja se da na tim poligonima ima veše desetina hiljada ruskih vojnika.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar