Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Vaskrsenje Hristovo oslobađa od svih strahova, pa i onog najvećeg, iskonskog, straha od smrti, koji je u naše dane usporio i paralisao svet, poručio je danas u Vaskršnjoj poslanici administrator Mitropolije crngorsko primorske Joanikije.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladika zahumsko-nikšićki je pozvao vernike da ne klonu duhom i da polože nadu u Boga, prenosi Tanjug.

„Čuvajmo jedni druge, poštujmo medicinu kao što je poštovao i Sveti Sava prvi Arhiepiskop srpski o čemu postoje opširna svedočanstva u njegovim spisima. Uznesimo svoje usrdne molitve vaskrslom Gospodu za sve obolele, za heroje našeg vremena – lekare i medicinsko osoblje i za sve one koji neguju i hrabre bolesnike“, poručio je vladika Joanikije.

Vladika je pozvao verni narod da se ujedini u veri, dobru i ljubavi da bismo, kako kaže, mogli radosno da uskliknemo: Hristos voskrese…

U saopštenju Mitropolije dostavljenomTanjugu, vladika uči da je Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vere.

Dogodio se, kaže, u istoriji, ali svojim značenjem nadilazi istoriju i sve što se u njoj zbivalo.

„Svetlost Hristovog Vaskrsenja obasjala je sve ljudske golgote i put svima koji stradaju, trpe…“, poručio je vladika.

Joanikije se u Vaskršnjoj poslanici prisetio mitropolita Amfilohija, jedog od, kako je rekao, svedoka vaskrsenja u našem vremenu.

Mitropoit je, kaže vladika Joanikije, podsticao ljude da se takmiče u dobru čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

„Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno….“, poručio je.

Vladika Joanikije je podsetio i na prošlogodišnje nezaboravne litije za odbranu vere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja.

„Prevazilaženje ranijih podela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumevanje su kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cenu“, poručio je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar