Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih, Jasenovac
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je, tokom današnje službe u Cetinjskom manastiru, da je država dužna da obezbedi pravo na versku nastavu u osnovnim i srednjim školama. On je istakao da je to pravo i roditelja i dece, koje niko ne može da ospori.

Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, Joanikije je, osvrnuvši se na komentare „kako je veronauka nešto zaostalo i prevaziđeno i da ugrožava evropski put Crne Gore“, podsetio da se u većini evropskih država veronauka izučava u osnovnim i srednjim školama.

Joanikije je naglasio da pravo na veronauku nije omogućeno Temeljnim ugovorom jer, kako je naveo, Temeljni ugovor to ne može da obezbedi, već „zakoni u državi moraju da obezbede slobodu za versku nastavu u osnovnim i srednjim školama“, prenosi CDM.

„Roditelji koji žele da njihova deca uče veronauku, imaju to pravo i država je dužna da im to pravo obezbedi i to u osnovnim državnim i srednjim školama, kao građanima svoje zemlje“, rekao je Joanikije.

On je istakao da je to pravo i roditelja i dece, koje niko ne može da ospori.

Konstatovao je da to pravo nije omogućeno ni Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer “Temeljni ugovor to ne može da obezbedi, nego zakoni u državi moraju da obezbede slobodu za versku nastavu u osnovnim i srednjim školama”.

BONUS VIDEO: Intervju sa mitropolitom Joanikijem

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar