Kirilo Budanov Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

General Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, priznao je da su njihovi agenti ubili neke kremaljske propagandiste u 15 meseci ruske invazije na njegovu zemlju. Takođe, rekao je da Kijev namerava da uspostavi demilitarizovanu graničnu zonu do gotovo 100 kilometara unutar teritorija Rusije kako bi odvratio sve buduće napade.

„Ciljaju li ukrajinske tajne službe ruske propagandiste? Pa, recimo to ovako: Već smo uspešno ciljali dosta ljudi. Bilo je dosta javno popraćenih slučajeva za koje svi znaju, zahvaljujući medijskom izveštavanju“, odgovorio je 37-godišnji Budanov na pitanje jesu li ukrajinske bezbednosne službe ubile ruske propagandiste, govoreći za ukrajinski Jutjub kanal „Drugačiji ljudi“, piše Jutanji list.

Kirilo Budanov Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ali, kako je preneo ruski nezavinsi portal Meduza, Budanov je takođe napomenuo da mora da kaže ono što specijalne službe u svetu uvek govore novinarima, a to je da ne mogu da komentarišu ovu stvar i da nikakve informacije neće ni potvrditi ni demantovati.

Više uticajnih proratnih osoba ubijeno je ili ranjeno eksplozivom postavljenim na ruskom tlu od februara prošle godine.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

U poslednjem takvom incidentu, 6. maja, 47-godišnjem piscu Zaharu Prilepinu, koji se hvalio ubijanjem Ukrajinaca „u velikom broju“, slomljene su obe noge u eksploziji automobila bombe, u kojoj je poginuo njegov telohranitelj. Napad se dogodio oko 420 kilometara istočno od Moskve.

„Nismo pokušavali da ubijemo Putina“

Ruski istražitelji rekli su da ispituju osumnjičenog po imenu Aleksandar Permjakov, kojeg su optužili za saradnju s ukrajinskom obaveštajnom službom.

Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, iznimno uticajni 40-godišnji proratni ruski vojni bloger i navodni saradnik šefa grupe Vagner Jevgenija Prigožina, ubijen je eksplozivom skrivenim u bisti koja je prikazivala njega samoga, a koju je dobio u kafiću u Sankt Peterburgu tokom proratnog događanja 2. aprila.

Bistu mu je poklonila 26-godišnja Darja Trepova, koju su ruski istražitelji optužili za terorizam zbog tog ubojstva.

Ipak, rusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je i da je izdat nalog za hapšenje Jurija Denisova, ukrajinskog državljanina za kojeg tvrde da je pratio Tatarskog dva meseca iz stana u blizini njegove kuće. Navedeno je da je doputovao iz Latvije prema uputima “ukrajinskih specijalnih službi”.

Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

U avgustu prošle godine, 29-godišnja Darja Dugina, ratna komentatorka na državnom prokremaljskom televizijskom kanalu RT, ubijena je bombom postavljenom u automobil.

Smatra se kako je moguće da je meta zapravo bio njen otac Aleksandar Dugin, ultranacionalistički ideolog za kojeg se tvrdi da ima jak ideološki uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kirilo Budanov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Napadi dronovima na Kremlj 3. maja dogodili su se „zbog ruske agresije“, kazao je Budanov i dodao da su nedavne sabotaže unutar ruske teritorije, uključujući iskakanje teretnog voza iz šina i napade na naftnu i plinsku infrastrukturu u blizini ukrajinske granice, izveli „100 posto građani Ruske Federacije“.

U odvojenom intervjuu za Island, drugi kanal na Jutjubu, Budanov je rekao kako postoji „manji broj Rusa“ koji sarađuju s njegovom ukrajinskom vojno-obaveštajnom agencijom (GUR).
Oni su, kako je rekao, motivisani „patriotskim razlozima“ i „spremni su da promene Rusiju“, prenosi The Times. Budanov je naglasio da, iako je Putin legitimna meta, Ukrajina nije pokušavala da ga ubije.

Ukrajina vojska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Propagandisti su krivi za rusku brutalnost, Putin je u začaranom krugu“

Njegovi agenti, kako je rekao, nastaviće da ciljaju one Ruse koji su počinili ratne zločine protiv Ukrajine.

„Ovakvi slučajevi su se događali i to će se nastaviti. Takve će stići zaslužena kazna, a primerena kazna može da bude samo likvidacija i ja ću je sprovesti“, rekao je.

Budanov je okrivio ruske propagandiste za sve brutalniju taktiku Kremlja u Ukrajini jer zatvaraju Putina u začarani krug stalnog pogoršavanja situacije iz kojeg ne može da izađe.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

„Kremlj je toliko uložio u ovu propagandnu mašinu da je na kraju ta mašina počela da utiče na njih“, kazao je i dodao da se moskovska poslovna elita protivi ratu i traži načine da ga okonča.

Ruski oligarsi izgubili su milijarde dolara zbog zapadnih sankcija i ekonomskog pritiska, ali kritike invazije na Ukrajinu s njihove strane bile su retke i najvećim delom prigušene. Disidenti koji su se izjasnili da su protiv rata zatvarani su ili otrovani, navodi The Times.

Pročitajte još:

Natalija Arno, osnivač fondacije „Free Russia“, koja je pobegla u SAD 2014. godine, kaže da je i ona bila žrtva prljave igre tokom nedavne posete Evropi – provaljeno je u njenu hotelsku sobu, koja je potom poprskana nečim što je mirisalo na, kako je rekla, jeftin parfem, ali možda je bila reč o nervnom agensu koji joj je izazvao „akutnu bol“.

Čak i kad bi Rusi sami svrgnuli Putina, Ukrajina bi i dalje trebala da uspostavi demilitarizovanu zonu oko 100 kilometara unutar ruske teritorije kako bi sprečila budući sukob, kazao je Budanov.

„Ovo bi trebao da bude naš cilj. Ako ne napadnu i ne odluče da žele da se osvete za nekoliko godina, to ne bi trebao da bude problem“, zaključio je.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu