Foto: Printscreen Twitter/ThomasVLinge

Zastrašujući snimci pokazuju trenutak kada bombe "termitne kiše" koje tope meso i "proždiru metal i beton", padaju na grad u istočnoj Ukrajini, dok snage ruskog predsednika Vladimira Putina nastavljaju da koriste brutalnu taktik u svojoj krvavoj invaziji.

Ovaj snimak dolazi u trenutku dok ruske trupe i dalje trpe velike gubitke u ogorčenoj borbi za Bahmut, a juče je navodno bio najsmrtonosniji dan za Putinovu vojsku do sada.

Ukrajinska vojska je tvrdila da je juče za 24 sata ubijeno 1.090 vojnika – 60 više od prethodnog rekorda za koji su rekli da je postignut 7. februara.

Juče su se pojavili i snimci kako Putinove snage sipaju zapaljive projektile na Vuhledar, u Donjeckoj oblasti, u istočnoj Ukrajini u, kako se na snimku sugeriše, stambenoj oblasti.

Rusija je u prošlosti bila optužena da je koristila termitne bombe, čija se upotreba na civilima smatra ratnim zločinom.

Termit je mešavina metala kao što su aluminijum i oksid gvožđa i može se koristiti kao zapaljivo oružje, na isti način kao napalm.

Zapaljivi projektili stvaraju masovne požare koje je izuzetno teško ugasiti. Oni su neverovatno vrući i mogu da unište vojnu opremu, kao i da progore meso.

Tri civila poginula su u subotu u ruskom granatiranju Hersona na jugu Ukrajine, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je osudio ono što je nazvao „brutalnim terorističkim napadima“ promoskovskih jedinica.

Najmanje petoro je ukupno poginulo, a sedam je ranjeno širom ukrajinskih oblasti Donjecka i Hersona, saopštile su danas lokalne ukrajinske vlasti.

Među jučerašnjim vojnim gubicima Rusije, prema podacima Generalštaba ukrajinske vojske, bilo je i osam tenkova, sedam oklopnih vozila, četiri artiljerijska topa i četiri PVO sistema.

Ukrajina i Rusija juče su tvrdile da su stotine neprijateljskih vojnika poginule u prethodna 24 sata u borbi za Bahmut.

Serhi Čerevatii, ukrajinski vojni portparol, rekao je da je 221 promoskovski vojnik ubijen, a više od 300 ranjeno u Bahmutu.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je do 210 ukrajinskih vojnika poginulo na širem delu linije fronta u Donjecku.

Kijev je nastavio da odbija neprestane napade, a kaže se da mala reka koja deli grad sada označava liniju fronta.

Čini se da je napredovanje Rusije zastalo u kampanji Moskve da zauzme grad Bahmut na istoku Ukrajine, rekao je vodeći istraživački centar u proceni najduže kopnene bitke u ratu. Vašingtonski Institut za proučavanje rata saopštio je da nema potvrđenog napredovanja ruskih snaga u Bahmutu.

Ruske snage i jedinice paravojne grupe Vagner pod kontrolom Kremlja nastavile su sa kopnenim napadima na grad, ali nije bilo dokaza da su u stanju da ostvare bilo kakav napredak, saopštio je sinoć ISV.

Smatra se da su paravojne jedinice Vagnerove grupe pod kontrolom Kremlja zauzele veći deo istočnog dela Bahmuta, dok se borba nastavlja u devetomesečnoj bici oko spornog grada.

Ali, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je juče istaklo da će napad Rusije biti teško izdržati bez značajnijih gubitaka osoblja.

Centar Bahmuta postao je „zona ubijanja“ pošto ukrajinske snage sprečavaju napore Vagner grupe da pređe liniju fronta, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: Otkud četnik kod Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar