ilustracija Foto:shutterstock.

Veliko istraživanje BBC-a otkrilo je da pedofili koriste veštačku inteligenciju (AI) kako bi kreirali i prodali materijale o seksualnom zlostavljanju dece. Neki pristupaju slikama tako što plaćaju pretplatu na sajtovima za deljenje sadržaja kao što je Patreon, i pored toga što je kompanija navela da ima politiku "nulte tolerancije" prema takvim slikama na svom sajtu. Savet šefa nacionalne policije Velike Britanije ocenio je kao "nečuveno" to što neke platforme ostvaruju "ogromnu zaradu bez ikakve moralne odgovornosti".

A „GreenChek Technology Inc“ (GCHK), vladina obaveštajna, bezbednosna i sajber agencija potvrdila je da pedofili korsite sve dostupne tehnologije i da primat ima veštačka inteligencija.

Za veštačku inteligenciju se koristi softver pod nazivom „Stable Diffusion“, koji za cilj ima da generiše slike koje bi se koristile u umetnosti ili grafičkom dizajnu. Softver omogućava korisnicima da opišu koju god žele sliku i kad „zadaju komandu“, program kreira sliku.

Foto: Shutterstock

BBC je došao do šokantnog otkrića – pojedinci softver koriste i za stvaranje slika seksualnog zlostavljanja dece, uključujući silovanje beba i male dece.

Novinarka Oktavija Šipšenks, koja se već nekoliko meseci bavi ovom temom putem dečje dobrotvorne organizacije (NSPCC), kontaktirala je BBC kako bi istakla svoja otkrića.

„‘Pseudo slika’ koju generiše računar i koja prikazuje seksualno zlostavljanje dece tretira se isto kao i prava slika i nezakonito je posedovati, objavljivati ili prenositi u Ujedinjenom Kraljevstvu“, rekla je ona.

ilustracija Foto:shutterstock

Član Saveta šefova nacionalne policije (NPCC) Ian Kričli rekao je da je pogrešno misliti da zato što nijedna „prava deca“ nisu prikazana na takvim „sintetičkim“ slikama – da dečija prava nisu povređena.

Neki od kreatora slika postavljaju objave i na japanskoj društvenoj platformi pod nazivom Pikiv, koju uglavnom koriste umetnici koji dele mange i anime.

Ali pošto je sajt registrovan u Japanu, gde deljenje seksualizovanih karikatura i crteža dece nije protivzakonito, kreatori ga koriste da promovišu svoj rad u grupama i putem heštegova. Portparol Pikiva rekao je da je prioritet kompanije rešavanje tog pitanja. On je 31. maja saopštio da je zabranio sve fotorealistične prikaze seksualnog sadržaja koji uključuje maloletnike.

zlostavljanje dece
Foto: Shutterstock

Kompanija je saopštila da je proaktivno ojačala svoje sisteme za praćenje i da dodeljuje značajne resurse za suprotstavljanje problemima u vezi sa razvojem AI.

Šipšenks je rekla kako je obim takvih objava „ogroman“ i da se verovatno na mesečno nivou napravi najmanje 1.000 slika.

Koliko je veliko interesovanje za slike dece, vidi se i u komentarima korisnika, a neki čak nude slike i video snimke zlostavljanja koji nisu generisani veštačkom inteligencijom.

Različiti nivoi cena

Patreon je procenjen na oko četiri milijarde dolara i ima više od 250.000 kreatora – većina su legitimni nalozi koji pripadaju poznatim ličnostima, novinarima i piscima.

Foto: Profimedia.rs

Obožavaoci mogu da podrže kreatore tako što će uzimati mesečne pretplate, plaćajući samo 3,85 dolara mesečno.

Ali istraga BBC-a je otkrila da Patreon nalozi nude AI generisane, fotorealistične opscene slike dece za prodaju, sa različitim nivoima cena u zavisnosti od vrste traženog materijala.

BBC je poslao Patreonu primer za koji je platforma potvrdila da je „polurealističan“. Rečeno je da je nalog odmah uklonjen.

Foto:Profimedia.rs

Patreon je rekao da ima politiku „nulte tolerancije“, ističući da kreatori ne mogu da finansiraju sadržaj posvećen seksualnim temama koji uključuje maloletnike.

Kompanija je saopštila da je povećanje štetnog sadržaja koji generiše veštačka inteligencija na internetu „stvarna i uznemirujuća“ i da je „identifikovala i uklonila veliki broj takvog materijala“.

Sa ubrzanim razvojem veštačke inteligencije, postavljaju se pitanja o rizicima koje bi ona mogla da predstavlja za privatnost ljudi, njihova prava ili bezbednost.

Pročitajte još...

Kričli je rekao je da zabrinut da bi „poplava“ veštačke inteligencije ili „sintetičkih“ slika mogla da uspori proces identifikacije stvarnih žrtava zlostavljanja.

„To policiji dodatno otežava stvar. Mislim na identifikaciju deteta, gde god da se nalazi u svetu. Internet i razvoj tehnologije pružaju fantastične mogućnosti za svaki uzrast, ali ne treba to da zloupotrebimo“, napomenuo je on.

BONUS VIDEO Veštačka inteligencija omogućila nepokretnom čoveku da prohoda