Šinzo Abe Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Nekoliko trenutaka pre nego što je bivši japanski premijer Šinzo Abe upucan tokom predizbornog govora u gradu Nara nastala je fotografija na kojoj se vidi kako ubica stoji bivšem premijeru iz leđa. Upravo sa tog mesta pucao je dva puta u Abea iz improvizovanog oružja koje je atentator sam napravio, a jedan od ta dva metka bio je koban po japanskog političara.

Tetsuji Jamagami (41), ubica bivšeg japanskog premijera, stoji mirno sa maskom na licu u zelenoj majici držeći ruke uz telo i gleda svoju metu. Pripadnici obezbeđenja i saradnici bivšeg premijera okrenuti su mu leđima.

U tom trenutku, verovatno niko nije ni sumnjao da se Jamagami sprema da puca. Delovao je kao jedan od ljudi iz mase koji su došli ispred železničke stanice u gradu Nara da čuju šta bivši premijer ima da kaže uoči izbora.

Međutim, ubrzo nakon što se Abe popeo na podijum da se obrati biračima odjeknuo je prvi pucanj. Zatim i drugi.  Abe je pao na zemlju, a okupljeni su potrčali da mu pomognu.

Svet su obišle uznemirujuće fotografije na kojima se vidi kako Abe, bez svesti, leži na ulici u krvavoj košulji.

Foto:Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Hitne službe brzo su došle na lice mesta i odvezle ranjenog političara u obližnju bolnicu. Iako su lekari pokušavali da reanimiraju Abea, nisu mogli da mu pomognu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je kasnije izjavio jedan od lekara iz bolnice u koju je Abe  primljen jedan metak pogodio ga je u vrat, a drugi je probio u srce.

Smrt bivšeg premijera Japana proglašena je nekoliko sati nakon pucnjave.

Ubica je uhapšen na licu mesta. Nije ni pokušavao da pobegne. Na licu mesta pronađeno je i oružje kojim je Abe ubijen, a koje je ubica bacio na ulicu.

Tetsuji Jamagami priznao je u policiji da je ubio premijera jer „nije bio zadovoljan njim“.

VIDEO Transport ranjenog Abea helikopterom u bolnicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar