Foto: EPA-EFE/LUSI SARGSYAN /

Ljulja se vlast jermenskog premijera Nikola Pašinjana. Vodeći generali traže njegovu ostavku, on kaže da je to pokušaj puča. Vanredni izbori su mogući izlaz iz krize nastale posle poraza u ratu za Nagorno Karabah.

Pročitajte još:

Jermenija se ne smiruje. Tri meseca nakon faktičkog poraza u ratu sa Azerbejdžanom za provinciju Nagorno Karabah, jermenski premijer Nikol Pašinjan ponovo je pod veliki pritiskom. Od četvrtka i načelnik generalštaba Onik Gasparjan traže njegovu ostavku.

Pašinjan kaže da je to pokušaj „vojnog puča“. On je stao na čelo hiljada demonstranata u Jerevanu, a Zapad je pozvao jermensku vojsku na uzdržanost.

Svađa sa vojskom

Nova runda napetosti u kavkaskoj republici počela je kad je Pašinjan pre nekoliko dana u jednom intervjuu tvrdio da vojska u sukobu sa Azerbejdžanom nije mogla da koristi ruske rakete kratkog dometa Iskander jer ove navodno „ne funkcionišu“.

Tu izjavu je demantovao zamenik načelnika generalštaba, koji je ismevao Pašinjana. I rusko Ministarstvo odbrane je negiralo Pašinjanove izjave. Iz Moskve je saopšteno da Iskander uopšte nije bio u planu u Jermeniji.

Pašinjan je naredio da se zamenik šefa generalštaba otpusti, nakon čega je četrdesetak najviših oficira potpisalo apel za smenu premijera. U petak su i premijer i generali razgovarali sa predsednikom Armenom Sarkasjanom koji pokušava da smiri situaciju.

„Deo vojnog rukovodstva se umešao u politiku i time prekršio Ustav“, tumači za DW jermenski politikolog Ruben Megrabjan koji deli premijerove ocene da je u pitanju „pokušaj puča“.

Opoziciona poslanica Ara Nranjan – čiju je stranku Pašinjan 2018. počistio sa vlasti mirnom revolucijom – kaže da ovo nije nikakav puč. „Objava generalštaba je samo ponavljanje činjenice da su 2018. na vlast došli ljudi bez iskustva koji su odveli državu u katastrofu.“

Nikol Pašinjan Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Iz sveta i regiona čitajte:

Moskva uzdržana

Pašinjan je na udaru od novembra kada su jermenske snage morale da prepuste Azerbejdžanu kontrolu nad većim delom Nagorno Karabaha, oblasti koja pravno pripada Azerbejdžanu, ali je naseljavaju skoro isključivo Jermeni. U sukobu su poginule hiljade jermenskih vojnika.

Još tada je opozicija tražila ostavku. I ovih dana su i njima naklonjeni demonstranti na ulicama, neki su u centru Jerevana postavili šatore. Napetost se oseća na svakom koraku. „Moramo da budemo spremni da preuzmemo vlast brzom pobunom“, rekao je opozicionar Vazgen Manukjan koji traži da predvodi prelaznu vladu do vanrednih izbora.

Sjedinjene Države i EU su pozvale vojsku na uzdržanost. Rusija, koja se smatra zaštitnicom Jermenije, za sada je tiha. Predsednik Vladimir Putin telefonirao je sa Pašinjanom, ali mu nije dao javnu podršku u ovoj situaciji.

Ako stvarno dođe do novih izbora, Pašinjan bi imao loše karte. Prema anketama, njegova popularnost je opala na tridesetak odsto. Kada je predvodio marš za promenu vlasti 2018, imao je podršku 80 odsto građana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar