Marko Jelić Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je gostujući na zagrebačkoj N1 rekao da je Hrvatska odgovorna za zločine počinjene nad Srbima koji su se tokom poslednjeg rata dogodili na tlu te države.

On je pozdravio najavljeni dolazak Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje 25-te godišnjice Dana državnosti, Dana zahvalnosti i Dana branitelja.

Milošević je potpredsednik nove hrvatske vlade i visoki funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S).

Jelić kaže da lično poznaje Miloševća i da ga smatra „izuzetnim čovekom“, po svemu što zna o njemu.

Jelić takođe smatra pozitivnim odlazak potpredsednika vlade Tome Medveda na godišnjicu zločina u Gruborima nekoliko dana posle proslave u Kninu.

Komentarišući zločine nad Srbima u Hrvatskoj tokom proteklog rata, koji su uprkos tome ostali da žive u toj zemlji i nakon vojno-policijske akcije Oluja, Jelić je rekao:“To se dogodilo na našem području i za to smo zato mi odgovorni“.

Foto:EPA/SASA STANKOVIC

Komentarisao je i optužbe da se ovog puta obeležavanjem Oluje uz komemoraciju u Gruborima „izjednačavaju žrtve i zločinci“, što, smatra, dolazi s krajnjeg desnog političkog spektra.

„Oni koji to govore, baš oni su zapravo ti koji izjednačavaju Oluju i zločine. Jer, podsećam, ti zločini su se dogodili nakon Oluje, ne za vreme Oluje“, istakao je Jelić.

Rekao je da mu se čini da zaista sledi normalizacija odnosa između Hrvata i Srba, čemu doprinosi i to što će, kako kaže, na godišnjici Oluje u Kninu ovog puta govoriti i general Ante Gotovina.

Gotovina je, inače, u haškom tribunalu provostepeno osuđen za ratni zločin počinjen tokom Oluje, ali je u drugostepenom postupku kazna preinačena u oslobađajuću, a po dolasku u Hrvatsku dočekan je kao heroj.

„Sve je to u načelu dobro. Potrebna nam je evolucija društva. Ne možete odmah nakon rata očekivati, dok su rane još svježe, da se takvo nešto dogoditi. Ali, sad nakon 25 godina, možemo napokon o tome razgovarati, akademski utemeljeno i na hršćanskim vrednostima. Mislim da je ovo dobro vreme“, rekao je Jelić.

Pročitajte još:

Na opasku da je svojevremeno govorio da su Srbi tokom Oluje bili najveći gubitnici, kao i da u Srbiji političke strukture i dalje Oluju smatraju progonom srpskog stanovništva, Jelić je rekao:“Morate shvatiti da su to ogromne ratne frustracije. Njih smo doživeli svi mi koji smo bili involvirani na ovaj ili na onaj način. Mi smo došli doma, oni su otišli iz svoga doma“.

Moguću upotrebu grba HOS-a i ustaškog pokliča “za dom spremni” Jelić smatra politizacijom Oluje, protiv čega je, dodaje, uvek bio, te poručuje:“Molio bih da ne radimo takve stvari“.

Hteo bi, dodaje, da to bude jedan opšti državni praznik, „kojim smo mi zahvalni domovini, srećni što imamo slobodu“.

„Ta Oluja je doprinela tome da možemo slobodno izražavati stav, ali taj stav ne sme vrijeđati druge“, zaključio je Jelić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare