Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Od početka ove godine u medijima se spekuliše o raskošnoj palati na obali Crnog mora koja je navodno, kako tvrde ruski opozicionari, sagrađena za predsednika Rusije Vladimira Putina. Kremlj je negirao ove navode, ali mediji sada pišu o remećenju signala u vazdušnom prostoru rezidencije. Da li je moguće da Rusija i bezbednosne službe koje čuvaju Putina remete signal iznad raskošnog i moćnog zdanja nadomak Gelendžika?

Kremlj pokušava već neko vreme – bez mnogo uspeha, doduše – da objasni palatu od 17.691 kvadratnog metra na obali mora za koju ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da je finansiraju Putinovi prijatelji, a stražu joj drže državne agencije koje takođe čuvaju i samog predsednika i njegovu porodicu.

Foto: Shutterstock

Ruski biznismen Arkadij Rotenberg izjavio je danas da je vlasnik ogromne palate na jugu Rusije, za koju opozicioni lider Aleksej Navaljni tvrdi da je vlasništvo predsednika Rusije, Vladimira Putina. Rotenberg se nalazi na spisku ruskih zvaničnika i poslovnih ljudi koje su zapadne zemlje stavile na crnu listu posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. godine.

Dojče vele sada piše da je velika mogućnost da Rusija ometa signal u ovoj zoni takođe sa ciljem da zaštiti Putina. Tačnije, posmatrači tvrde da je ovde reč o tzv. „spoofingu“ koji podrazumeva slanje lažnih odnosno iskrivljenih signala. Ta tehnika trebalo bi da se koristi isključivo u alarmantnim situacijama i državne bezbednosne službe ne bi smele da je upotrebljavaju ukoliko ne postoji izričita i trenutna opasnost.

Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Ipak, u oblasti oko Crnog mora je ovakvo remećenje signala uobičajenije nego u drugim delovima sveta.

Pročitajte još:

Zanimljivo, ruske bezbednosne službe utvrdile su zonu zabrane leta taman iznad ove palate za koju Putin tvrdi da nije njegova; agenti FSB-a su naveli da je zabrana leta uvedena prošlog leta kako bi se zaštitila obala Crnog mora od NATO špijuna.

Zapadni mediji navode da je saopštenje FSB samo pokušaj da se opravdaju neverovatne mere bezbednosti oko palate zahvaljujući kojima su Navaljni i njegovi saradnici i povezali palatu sa Kremljom.

Reformisani KGB, krojač ruske sudbine

Ruskog predsednika čuvaju pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB). U pitanju je najtajnovitija specijalna služba Rusije, širokog spektra delovanja i krajnje zatvorena, čiji je ključni cilj – zaštita Vladimira Putina.

Aleksej Navaljni je otrovan u okviru kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara. Identifikovano je najmanje osam agenata FSB, pisao je nemački Špigl koji je učestvovao u istraživanju, zajedno sa istraživačkim platformama „Bellingcat“ i „The Insider“, odnosno američkim informativnim TV-kanalom CNN.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Rad ove agencije zaogrnut je mitovima i glasinama, ali je mnogo toga što upućuje na preobražaj FSB-a u politički instrument Kremlja i njeno postajanje političkim lokusom odlučivanja. FSB je apsolutno dominantna državna služba i danas se smatra inkarnacijom КGB-a čijim je slamanjem nastala.

Verovatno nisu preterana poređenja FSB-a sa hobotnicom koja je pustila pipke u sve sfere ruskog društva, ali između ove službe i nekadašnjeg KGB-a čije je kadrove i infrastrukturu delom nasledila postoji važna razlika: KGB je nastojao da zaštiti ideologiju, dok FSB čuva isključivo ličnu moć predsednika Putina.

Foto: Shutterstock

Drug Putin, savestan špijun

Dokumenti KGB-a, objavljeni u Rusiji pre nekoliko godina, opisivali su predsednika Rusije Vladimira Putina na početku njegove karijere kao „savesnog i disciplinovanog“ špijuna.

Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

„Drug Putin… stalno diže svoj ideološki, politički i profesionalni nivo“, navodi se u dokumentu prosleđenom ruskim medijima, a napisanom dok je obaveštajac koji je postao političar bio u svojim dvadesetim godinama, kako su tada preneli mediji.

Putin je od sredine sedamdesetih godina prošlog veka radio za tajnu sovjetsku službu i bio je poslat u Dresden, u tadašnju Istočnu Nemačku, do 1985. do 1990. godine, u periodu u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se Putin okružio mnogim bivšim operativcima, a FSB, naslednik KGB-a, je postao moćna agencija.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar