Foto: Twitter/Sue Martin

Britanka Sju Martin, čiji je suprug završio na respiratoru zbog koronvirusa, a ubrzo potom i preminuo, ispričala je potresnu priču, kako je agresivna zaraza brzo odnela oca njihove dece, i rasplakala je britansku naciju.

Koronavirus uzima živote ljudi širom sveta. Dovodi ljude iznenada u teške situacije, poput one u kojoj se našla majka dvoje dece koja je morala zauvek da se pozdravi sa svojim suprugom, obolelim od virusa korona. Stavljen je na respirator, a njegova žena Sju Martin (49) iz Kardifa imala je svega deset minuta da se oprosti od njega.

Njen suprug Mal, bio je devet godina stariji od nje i bio je dijabetičar, što znači da je spadao u rizičnu grupu onih koje najviše ugrožava koronavirus.

Prvi simptomi javili su se 19. marta

Sju je, i pored toga što je znala da joj je suprug u teškom stanju, rekla kako je sve vreme verovala da će on ipak biti dobro, naročito jer se Mal, inače dobro osećao i dosta je trenirao. Ipak, 29. marta pred njihovu porodičnu kuću stigla je hitna pomoć. Mal je iz kuće izašao na nogama, iako u teškom stanju.

Samo nekoliko sati kasnije Sue je primila poziv iz bolnice. Lekari su joj saopštili da mu se stanje pogoršalo i da mora na respirator, kao i da su mu šanse za preživljavanje oko pedeset dosto.

Foto:EPA-EFE/ANDREA FASANI

Počelo je sa teškim kašljem

Nekoliko dana kasnije lekari su pokušali da skinu Mala sa respiratora, ali nisu bili u mogućnosti da to i učine.

„Njegovo stanje bilo je sve lošije, otkazali su mu i bubrezi“ ispričala je Sju.

Ona je potom dobila poziv lekara koji su joj rekli da njen suprug gotovo da više nema nikakve šanse da preživi. Pozvala je bolnicu i preklinjala ih da joj omoguće da ga poseti, da ga vidi. Medicinska sestra rekla joj je da će joj dozvoliti da bude sa njim 10 minuta ako porodica brzo dođe u bolnicu.

Pročitajte još:

Sju je sa njihovo dvoje dece, 16-godišnjom Hanom i 13-godišnjim Vilijamom, požurila u bolnicu.

„Ta medicinska sestra ostala je sa nama dva sata nakon kraja svoje smene kako bi nam pomogla da obučemo zaštitno odelo. Nismo smeli da ga dodirujemo, ali smo mogli da razgovaramo sa njim“ opisala je Sju potresnu situaciju.

„Samo smo hteli da mu kažemo da ga volimo. Slomilo mi se srce kada je deci rekao da je ponosan na njih“ rekla je ona.

Čitava porodica pripremala se na Malovu smrt, iako su se nadali njegovom oporavku, ali lekari su onda rekli da su šanse za to minimalne.

„Svakog dana pripremali smo se na najgore, razmišljali o toj malenoj šansi da bi se stvari mogle preokrenuti“ kaže Sju, koja je u braku sa Malom bila 26 godina.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Bolest Covid-19 zahvatila je njegov organizam jezivom brzinom

Samo se desilo da je u jednom danu Mal, dijabetičar, koji je prošle godine preživeo ozbiljan infarkt, imao simptome prehlade, a već drugog dana nije više mogao da ustane iz kreveta. Naročito problematičan bio je taj kašalj.

„Bio je to kašalj kakav dosad nisam čula“ rekla je Sju, koja je odmah uvela ozbiljne mere samoizolacije u njihovom domaćinstvu.

Ona je tog dana onda nazvala broj hitne službe, ali tamo nije dobila pomoć. Telefon je zvonio sat i 22 minuta nakon čega su prekinuli.

Obratila se lokalnom lekaru, a on je savetovao kako da se sama brine o svom mužu. Sve do 29. marta je to donekle funkcionisalo, a onda je Mal počeo vrlo teško da diše.

„Tada sam uspela da dozovem hitnu pomoć. Bio je to njegov deseti dan sa virusom“.

Onog dana kada ga je posetila sa decom, dok su se pozdravljali sa Malom, a nisu mu smeli ni prići, postalo im je jasno da je to kraj.

„Najgore je što nismo imali priliku ni da ga zagrlimo“ kažu oni.