Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da ne postoje planovi za skoro slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Sunak je, nekoliko sati nakon što je britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao za „Sandej telegraf“ da želi da rasporedi vojne instruktore u Ukrajini, rekao da ne postoje neposredni planovi za slanje britanskih instruktora u Ukrajinu, prenosi Rojters.

„Ono što je ministar odbrane rekao je da postoji mogućnost za nas da jednog dana u budućnosti sprovedemo nešto od te obuke u Ukrajini“, rekao je Sunak, ali je naglasio da je to dugoročno pitanje, a nije reč o „ovde i sada“.

Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

On je dodao da britanski vojnici neće biti poslati da se bore u sukobu u Ukrajini.

Velika Britanija i njeni saveznici do sada su izbegavali zvanično vojno prisustvo u Ukrajini kako bi smanjili rizik od direktnog sukoba sa Rusijom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šaps je rekao da Ministarstvo odbrane namerava da prvi put rasporedi svoje snage u Ukrajini, u skladu s planovima koje razmatra vojna komanda, i naveo da je pozvao više britanskih kompanija iz sektora vojne industrije da otvaraju fabrike u Ukrajini, preneo je britanski „Telegraf“

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da će britanski vojni instruktori u Ukrajini biti legitimna meta ruske vojske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar