Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, NATO je u nekoliko navrata naredio pojačavanje tzv. istočnog krila saveza, a jedna od jedinica koja se nalazi na tom području je i 101. vazdušno-desantna dizivija američke vojske.

Ujedno, to je prvi put u skoro 80 godina da je ova elitna jedinica prisutna u Evropi, a trenutno su njeni pripadnici smešteni u Rumuniji.

Jedinica pod nazivom „Screaming Eagles“ nalazi se samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, a za cilj ima obezbeđivanje NATO teritorije, tačnije područja Rumunije i Crnog mora.

„Spremni smo da branimo svaki centimetar NATO teritorije. Dolazimo s posebnim sposobnostima, naročito u kontekstu vazdušnih napada“, rekao je brigadni general Džon Lubas, prenosi CBS Njuz.

Ova jedinica tokom boravka u Rumuniji već je održala niz vojnih vježbi koje imaju za cilj stvoriti „borbenu atmosferu“ sličnu kao što je u Ukrajini. Povodom održavanja vojni vežbi oglasio se i rumunski general Iulian Berdila koji je pohvalio ponašanje i ulogu američkih trupa.

„Činjenica da ovde imamo američke trupe je kao da imamo saveznike u Normandiji pre nego što je na to mesto stigao neprijatelj“, rekao je rumunski general, prenosi Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:

Pukovnik Edvin Mathaides je izjavio kako njegove trupe predstavljaju američke snage koje se nalaze najbliže granici Ukrajine.

„S ove tačke gledišta, pratimo pažljivo ruske snage i izvodimo vežbe kako bi ponovili tačno ono što se sada dešava u ratu. To nas drži budnim i spremnim“, rekao je pukovnik.

U intervjuu, komandanti divizije „Screaming Eagles“ više puta su govorili o tome kako su spremni i za noćne borbe i za odbranu svakog dela NATO teritorije.

„Ako borbe eskaliraju i ako dođe do bilo kakvog napada na NATO, iz divizije su poručili kako su spremni na sve, pa i na to da pređu granicu Ukrajine“, piše rumunski Digi24.

BONUS VIDEO: Dronovi nad Kijevom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare