Foto: Shutterstock

Tod Ivans, direktor kompanije United Furniture Industries, koja ima sedište u Alabami, otpustio je 2.700 zaposlenih i to porukom u cik zore.

U mejlu koji je poslao svim zaposlenima pisalo je da ih obaveštava da je njihov radni odnos „prekinut“ i da ne dolaze sutradan na posao.

„Po uputstvu upravnog odbora sa žaljenjem vas obaveštavamo da je zbog nepredviđenih poslovnih okolnosti kompanija bila prinuđena da donese tešku odluku o raskidu radnog odnosa svim svojim zaposlenima, koja stupa na snagu odmah – 21. novembra“, pisalo je u mejlu.

Zatim su dobili još jedan mejl u kom je pisalo da će njihovo otpuštanje iz kompanije biti trajno i da će sve beneficije biti odmah ukinute.

Da stvar bude gora, kako je mejl stigao u trenutku kada je većina radnika spavala, dobar deo njih je nije ni pročitao i ujutru je došao na posao. Oni su tada saznali još goru istinu – neće dobiti ni otpremnine.

Takođe, dostavljači koji su u trenutku slanja mejla bili na putu morali su odmah da se vrate u magacin da predaju svoje vozilo.

Jedan od zaposlenih je rekao da će mu biti izuzetno teško da prebrodi period nakon otkaza, pogotovo što uskoro dolazi vreme praznika.

„To će svakako uticati na moju porodicu i moje neposredne planove, a ne znam kome da se obratim i šta da sad“, rekao je radnik.

Bivša radnica, Torija Nil, podnela je tužbu protiv svoje firme rekavši da je naglo otpuštanje prekršilo savezni zakon jer zaposleni nisu dobili obaveštenje od pre prekida radnog odnosa koje podrazumeva otkazni rok od 60 dana.

Pročitajte još:

Tvrdi i da su njeni bivši poslodavci prekršili Zakon o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika.

Inače, ovakav način otpuštanja radnika je prilično redak, ali ekonomisti upozoravaju da će usled sve veće inflacije mnoge firme budu primorane na ovakve poteze.

BONUS VIDEO Nastavnicima prete otkazom ako se pojave na protestu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare