Foto: Kyodo News via AP

U potresu magnitude 7.1 koji je u subotu pogodio istočnu obalu Japana ima 70 povređenih, skoro milion domaćinstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća. Potres je pogodio Fukušimu samo nekoliko nedelja uoči 10. godišnjice razornog potresa 11. marta 2011. koji je poharao severoistok Japana i izazvao ogroman cunami.

Epicentar potresa bio je na dubini od 55 kilometara u Pacifičkom okeanu kod obale Fukušime, saopštila je Japanska meteorološka agencija. Zemljotres se osetio i u Tokiju.

Većina povređenih prijavljena je u prefekturama Mijagi i Fukušima na istočnoj obali najvećeg japanskog ostrva Honšu.

Zasad nema upozorenje da nadolazi cunami.

Gotovo 950.000 domaćinstava ostalo je bez struje na severoistoku Japana, uključujući Fukušimu i susedne prefekture.

Japanski premijer Jošide Suga rekao je novinarima da zemljotres nije izazvao veću štetu. On je upozorio građane da se mogu očekivati naknadni potresi i pozvao ih da ostanu u svojim domovima tokom noći.

Nuklearna postrojenja u zemlji nisu pretrpela štetu, rekao je šef kabineta Kasunobu Kato i dodao da nisu registrovane vanredne situacije u nuklearkama.

Potres je pogodio Fukušimu samo nekoliko nedelja uoči 10. godišnjice razornog potresa 11. marta 2011. koji je poharao severoistok Japana i izazvao ogroman cunami koji je doveo do najveće svetske nuklearne krize u četvrt veka.

Zemljotres je tada bio jačine 9,3 stepena, a ogromni talasi od 16 metara, koji su poplavili japansko ostrvo, odneli su više od 19.000 života.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svetu. Na Japan otpada petina potresa u svetu magnitude 6.0 ili jačih.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar