Foto:printscreen/Sony Pictures

Zemljotres jačine 8,91 po Rihteru koji je pogodio Japan 11. marta 2011. bio je najjači zemljotres u njihovoj istoriji prenosi Independent.

PROČITAJTE JOŠ:

Zemljotres je izazvao i razorni cunami, visok 10 metara, koji je pogodio severoistočnu obalu zemlje. U katastrofi je u Japanu poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je talas pogodio obalu uništio je i nuklearnu elektranu Fukušima, iz koje su počele da cure radioaktivne čestice.

Nekoliko dana nakon razornog cunamija zemlju je pogodilo još nekoliko slabijih zemljotresa. Talas koji je u moru kraj Japana krenuo tokom 11. marta došao je i do SAD-a i Meksika, ali nije više bio toliko jak, prenosi Independent.ie.

Katastrofe su tek sad pred nama

Vlasti u Japanu imale su velikih problema sa hlađenjem reaktora u Fukušimi. Vesti o katastrofi u nuklearnoj elektrani u roku od nekoliko minuta su obišle svet. Svi su bili u panici zbog radioaktivnog zračenja, a zemlje u koje su sletali avioni iz Japana imali su posebne preglede. Još mesecima nakon cunamija nuklearnu elektranu su popravljali, a i dalje postoji opasnost od curenja radijacije iz nje.

Američki geološki institut je nakon katastrofe upozorio i kako je zemljotres bio toliko snažan da je celu planetu pomerio, prenosi 24sata.hr. Istaknuli su i kako će to imati duboki, ali suptilni uticaj na dužinu dana i promenu godišnjih doba.

No, ako ste mislili da je takva vrsta opasnosti iza nas, varate se, tvrde stručnjaci. Naime, manje je poznato kako je i taj megazemljotres bio predviđen – italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju predvideo je veliki zemljotres koji će zahvatiti to područje, no nikako se nije moglo znati u kojem razdoblju bi to moglo da se dogodi.

Ovde će se dogoditi

Japanski arhipelag je jedno od seizmički najaktivnijih područja sveta, no na sreću opremljeno je i najsofisticiranijom tehnologijom za zemljotrese.

Sada, japanska je vlada upozorila da bi takav megazemljotres mogao pogoditi severni region te zemlje u bilo kojem trenutku u sledećih 30 godina, a njegov epicentar bi mogao biti u najsevernijem delu japanskog ostrva Hokaido. Nažalost, to bi vrlo verovatno uzrokovalo i ponovnu nuklearnu katastrofu.

Ponovno, prema predviđanjima naučnika, Japan i okolinu bi tada mogao pogoditi ogromni cunami, kažu iz japanskog Odbora za istraživanje zemljopisa .

Zemljotres će se dogoditi u području Neumora, a taj bi zemljotres mogao biti jačine od 8 do 8,6 po Rihteru. Šanse da se tako nešto dogodi iznose oko 70 odsto.

„Nadamo se kako će ovaj izveštaj pomoći lokalnim vlastima da naprave nužne pripreme i podignu svest ljudi o mogućem riziku katastrofe koji je pred nama“, rekao je ministar nauke i tehnologije Jošimasa Hajaši.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar