Janez Janša i Robert Golob Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Budući slovenački premijer Robert Golob protivi se nameri odlazeće vlade da pre odlaska sa dužnosti potpiše ugovor o nabavci oklopnih vozila tipa Boxer (Bokser) za slovensku vojsku, vredan 343,4 miliona evra.

Velike investicije u slovensku vojsku od 780 miliona evra do 2026. planirala je sadašnja vlada Janeza Janše koja uskoro odlazi sa dužnosti, ali i dalje naglašava da su vojsku prošle vlade zanemarivale, kako u pogledu opreme i naoružanja tako i plaća vojnika, što treba promeniti.

Ministar obrane Matej Tonin izjavio je da će ovih dana potpisati već zaključeni ugovor o nabavi oklopnjaka preko evropske organizacije za saradnju u zajedničkoj nabavci oružja OCCAR, bez obzira na to što neki misle da Janšina vlada do nastupa nove vlade, što se očekuje u prvoj nedelji juna, sme obavljati samo neophodne tekuće poslove, prenosi Index.hr.

Nameru ministra Tonina osporava budući premijer čija je stranka na nedeljnim izborima osvojila 41 mandat u 90-članskom parlamentu, a odbranu nema kao jedan od svojih prioriteta, nego kao glavne buduće zadatke ističe zdravstvo i energetiku te pripremu na moguću krizu koja bi se mogla dogoditi na jesen zbog posledica rata u Ukrajini.

Kako prenose slovenački mediji, Tonina je Golob javno pozvao da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za nabavu oružja, s obzirom na to da tek predstoji formiranje i početak delovanja nove vlade sa punim ovlašćenjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Velikim investicijama u vojsku protivi se najviše stranka Levica (L) koja bi mogla biti treći koalicioni partner u novoj vladi Goloba, tvrdeći da novac treba umesto u „militarizaciju“ kakvu je planirala Janšina vlada usmeriti u socijalne i zdravstvene programe.

Levica je stranka koju je Janša više puta nazvao „ekstremističkom“, tvrdeći da zagovara izlazak Slovenije iz NATO saveza, oduzimanje privatne imovine i da deluje na ivici ustavnosti, dok ga je ona napadala kao „trgovca oružjem“ s obzirom na neke afere sa nabavkom oružja u prošlim vladama.

Levica (L) je pred same izbore od ustavnog suda zahtevala ocenu ustavnosti zakon o nabavci oklopnih vozila nemačke proizvodnje Boxer (Bokser) te zahtevala da se o tome održi referendum, što su ustavne sudije to odbili.

BONUS VIDEO: Milanović o padu bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar