Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Slovenački premijer Janez Janša "ne ostaje dužan" ni stranim novinarima koji negativno pišu o njegovoj vladi, pa je bečkog dopisnika nemačke televizijske mreže ARD optužio na Tviteru da širi lažnu propagandu u stilu nekadašnjih glasila u nacističkoj Nemačkoj i bivšem Sovjetskom Savezu.

„Nikolaus Nojmajer, napravili ste cenzuru u stilu „Pravde“ i „Der Sturmera“, isključivši iz vašeg priloga o Sloveniji skoro sve koji se nisu slagali s vašom jednostranom agendom“, napisao je na Janša u poruci na Tviteru dopisniku ARD (Udruženje javnih radiodifuznih stanica Savezne Republike Nemačke).

 

Poručio mu je da je to „sramota“ i za ARD, koji je objavio, prema Janšinoj oceni pristrasan prilog, i za njegovo bečko dopisništvo koje pokriva Sloveniju i ostale zemlje na jugoistoku Evrope, prenela je Hina. Novinar je u prilogu o odnosu Janšine vlade prema novinarima i medijima, koji je objavljen na nemačkoj televiziji, preneo izjave više slovenačkih sagovornika, među kojima i neke bliske Janši. Međutim, glavno težište priloga bilo je na kritikama Janšine vlade i njegovim pritiscima na domaće medije, te svađama sa stranim novinarima koje su Janšu poslednjih meseci kompromitovali.

Pročitajte još:

Slovenački premijer se koristio oštrom retorikom i novinare optužuje da prenose „naručene laži“, koje nisu utemeljene u realnosti, navodi se u prilogu uz tezu o zabrinutosti što lider koji napada novinare dolazi iz zemlje koja će sredinom godine preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije. Redakcija ARD brani svog novinara koji je pisao o toj temi, navodeći da su Janšine tvrdnje kako se radi o cenzuri i lažima potpuno bez osnova, da je „potpuno neprihvatljivo“ nastojanje da se diskredituje nezavisno novinarstvo neprimerenim istorijskim poređenjima.

„Der Sturmer“, koji u svom tvitu pominje Janša, bio je nacističko glasilo u Hitlerovoj Nemačkoj, a dnevni list „Pravda“ organ Centralnog komiteta komunističke partije u vreme bivšeg SSSR.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar