Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Premijer Slovenije Janez Janša danas je izjavio da će Slovenija i Hrvatska moći da naprave pomak u rešavanju graničnog spora čim Zagreb bude imao okvirni plan kako da reši granični problem i sa ostalim susedima.

Janša je to rekao danas za TV Slovenija, iako je juče tokom razgovora sa Andrejem Plenkovićem u Otočcu na Krki, pitanje arbitraže ignorisano.

„Do tada treba uložiti dodatni napor da ne nastane novi sukob i možda ovaj put neki pametni judi trebalo bi da sednu zajedno i u okviru date situacije nađu neki dodatni manevarski prostor u korist Slovenije“, rekao je Janša nakon sastanka na Otočcu gde je glavna tema bila epidemija koronavirusa.

Podsetimo, hrvatsko-slovenski granični spor nastao je nakon osamostaljivanja obe zemljer od SFR Jugoslavije 1991. godine. Između jugoslovenskih federalnih jedinica su uglavnom bile uređene kopnene granice, pa je na 668 km dugačkoj kopnenoj granici relativno malo spornih delova; međutim je nastao veći spor oko pomorske granice u Piranskom zalivu/Savudrijskoj vali.

Upitan kako gleda na ulazak Hrvatske u ERM II mehanizam – čekaonicu za prelazak na evro, Janša je dodao da je Slovenija odgovorna članica EU i da će tražiti da za sve važe jednaki kriterijumi.

Postoje jasna pravila za ulazak u evrozonu i kada ih članica EU ispuni, ona može da usvoji evro ili čak ima obavezu da to učini, dodao je Janša i podsetio da je vreme pokazalo da povici da će neko nekome blokirati put u EU ili napredak na tom putu nikome nisu doneli koristi.

Ulazak Hrvatske u šengen zonu, kada ona ispuni tehničke kriterijume, kao i njeno usvajanje evra, u interesu je Slovenije, rekao je Janša.

Komentarišući izmene medijskog zakonodavstva koje je predložilo Ministarstvo kulture i javnu raspravu koja je trajala, kako TV SLO navodi, samo šest dana, Janša je rekao da su „to samo manje promene“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar