Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Čelnici Evropskog udruženja novinskih agencija (EANA) uputili su pismo slovenačkom premijeru Janezu Janši, kritikujući ga zbog obustave finansiranja Slovenačke novinske agencije (STA) i "pritiska" na rukovodstvo agencije.

„Jasni dokazi o kvalitetu medijske slobode i medijskoj politici u zemlji mogu se dobiti posmatrajući odnos države i novinske agencije, te ako vlasti potvrđuju njenu nezavisnost“, navode u pismu predsednik EANA-e i čelnik nemačke agencije DPA Peter Kropš i glavni sekretar EANA-e Aleksandru Ion Giboi, a prenosi HINA.

Oni navode da vlasti obično i po pravilu ugrožavaju nezavisnost nacionalnih novinskih agencija pritiscima na upravu ili nadzorni odbor agencije i/ili ukidanjem finansiranja.

„Izuzetno smo zabrinuti što se zasad obe strategije primenjuju u Sloveniji. Gledajući brutalnost primenjenih radnji smatramo da je situacija u STA bez presedana“, stoji u pismu.

„Granice civilizovane javne rasprave su pređene“, poručuje EANA u pismu.

Krovno udruženje evropskih novinskih agencija ističe da agencija „pripada infrastrukturi zemlje“ te da „snažno doprinosi demokratskim sistemima“.

„STA je važan deo slovenačke infrastrukture nezavisnih medija“, zaključila je EANA u pismu slovenačkom premijeru, uz apel da ne utiče dalje na nezavisnost agencije.

Vođstvo slovenačke novinske agencije već je nekoliko meseci u sporu sa vladom Janeza Janše oko dodele sredstava koja joj iz budžeta pripadaju za obavljanje javne službe.

Vlada je do sada odbijala da potpiše novi ugovor o finansiranju za 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar