Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je danas da Evropske unija neće otvoriti nikakve humanitarne ili migracione koridore za Avganistan, kao i da neće dozvoliti ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nećemo dozvoliti da ponovimo strateške greške iz 2015. godine. Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomogli tokom misije NATO-a i državama članicama EU koje štite našu spoljnu granicu“, objavio je Janša na Tviteru, prenosi agencija STA.

U drugom tvitu, on je ukazao na to kako se žene organizuju i bore protiv talibana u određenim delovima Avganistana i da bi tako trebalo i muškarci da se bore.

„Nije dužnost EU ili Slovenije da pomažu i plaćaju svima na planeti koji beže, iako bi mogli da se bore za svoju domovinu“, dodao je Janša.

Slovenački zvaničnici poslednjih dana su u više navrata ponavljali da će samo oni koji su radili za strane snage i misije u Avganistanu biti evakuisani i biće im pomognuto pri preseljenju, a ostalima bi trebalo da pomognu susedne zemlje Avganistana.

Jedan avganistanski prevodilac i njegova porodica već su stigli u Sloveniju, dok drugi pokušava da stigne na aerodrom u Kabulu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar