Foto: Beta / Brett Durrant via AP

Zemljotres jačine 5,9 stepena po Rihterovoj skali pogodio je juče popodne granicu Kalifornije i Nevade. Stručnjaci kažu da je u putanju najjači zemljotres u ovoj oblasti u poslednje dve decenije, a očevici su zabeležili ogromne kamenice kako padaju duž autoputa. Odron je teško oštetio nekoliko vozila, ali na sreću, niko nije povređen.

Zemljotres ciji je epicentar zabeležen južno od jezera Tahoe u Kaliforniji, izazvao je seriju naknadnih potresa, od kojih je najmanje jedan bio jačine 4.6 stepeni Rihtera.

“Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio region u poslednje dve decenije. Iznosio je malo više od 5.9 stepeni Ritera, ali je za prosečnu osobu to bila jačina 6”, izjavio je za USA Today Graham Kent, direktor sezmiološke laboratorije na Univerzitetu u Kaliforniji.

U početku su prijavljena dva zemljotresa, ali se ispostavilo da je u pitanju samo jedan, koji se osetio i u susedne dve države, na lokacijama koje su useljene i do 160 kilometara od epicentra.

Osim što je izazvao potres kakvog se stanovnici Kalifornije i Nevade ne sećaju, aktivirao je i klizišta, zbog čega se gomila krupnih stana sručila na auto-put 395, što su prisutni zabeležili mobilnim telefonima.

Nekoliko automobila je teško oštećeno, a prema dosadašnjim izveštajima, na sreću, nije bilo povređenih.

Bonus video Klizište u Japanu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar