Foto: EPA-EFE/JACOB KING

Svi građani Srbije stariji od 16 godina koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 30. maja dobiće dodatnu finansijsku pomoć od 3.000 dinara, najavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Koja zemlje još pokušavaju poklonima, vaučerima ili novčanim sredstvima da motivišu građane da se vakcinišu, a koje su izabrale drugačiju taktiku?

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od zemalja koja poklonima pokušava da privoli građane na vakcinaciju je Kina.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu želi do juna da vakciniše do 40 odsto svog stanovništva – odnosno 560 miliona ljudi. Deo kampanje za vakcinaciju su plakati, baneri i video-reklame, kao i lekari, televizijski voditelji i oni koji su već vakcinisani koji javno apeluju na građane da učine isto. Vlasti su se dosetile još jednog trika – da „podmite“ građane i poklonima.

Nakon prve doze vakcine u pojedinim delovima Kine dobijaju se pokloni: jaja i brašno, bonovi za kupovinu ili karte za bioskop. Akcijom rukovode tzv. „komšijski odbori“, nešto kao mesne zajednice. Ti odbori su u Kini i inače zaduženi da sprovode i kontrolišu politiku Komunističke partije na lokalu.

Foto: Chen Zhonghao/Xinhua via AP

Od decembra do danas u Kini je dato oko 275 miliona doza. Zbog malog broja novih slučajeva mnogi misle da nije neophodno da žure sa vakcinacijom. Vlasti zato vrše pritisak. U nekim regionima čak prete da će zatvoriti prodavnice i restorane ako se zaposleni ne vakcinišu, piše Dojče vele. 

Nemci imaju drugačiju taktiku

Sa druge strane, u Evropi vlade se trude da motivišu građane da se vakcinišu tako što svakoga dana šire spisak povlastica u kojima mogu da uživaju osobe koje su primile neko od odobrenih cepiva. Primer je Nemačka, u kojoj već od subote 8. maja (ako predlog Angele Merkel potvrdi Bundestag) vakcinisani građani bi mogli da budu izuzeti od određenih mera.

U predlogu se navodi da će dve sedmice od potpune vakcinacije (dakle od prijema druge doze, osim kod vakcine Džonson i Džonson gde je dovoljna jedna doza) građani biti tretirani kao i oni koji imaju svež negativni nalaz testiranja na koronu, prenosi Dojče vele.

Foto:Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Uz dokaz o vakcinaciji, vakcinisani ne bi morali da se testiraju recimo pri odlasku kod frizera ili u zoološki vrt, kao što je sada na snazi u većini pokrajina. Takođe, bili bi oslobođeni testiranja ili odlaska u karantin kad doputuju u Nemačku, osim ako dolaze iz zemalja koje je Institut „Robert Koh“ proglasio područjima gde dominiraju mutacije virusa. Za vakcinisane neće važiti ni pravilo o maksimalnom broju osoba koje smeju da se okupe niti policijski čas.

Iste olakšice uvele bi se i za ljude koji su preležali koronu i kod kojih je od pozitivnog nalaza prošlo između četiri sedmice i šest meseci.

Izrael i „zeleni pasoši“

Sličnu taktiku izabrao je i Izrael, zemlja koja važi za primer uspešne vakcinacije.

U Izraelu već neko vreme ponovo rade barovi, restorani, muzeji i pozorišta, ali ulaz je dozvoljen samo uz, kako ga u Izraelu zovu, zeleni pasoš, odnosno uz vakcinalni ili kovid pasoš – dokument koji se izdaje nedelju dana nakon druge doze vakcine.

Sada se vakcinisani Izraelac može vratiti društvenom i kulturnom životu (rasprodate su karte za pozorišta i muzeje), nije dužan da sedi u karantinu po povratku sa putovanja i oslobađa se poštovanja pravila sistema za praćenje kontakata zaraženih. To znači da ne mora u izolaciju ukoliko je bio u kontaktu sa osobom kojoj su ustanovili Kovid-19.

Zeleni pasoš od sada je potreban prilikom posete hotelima, bazenima, teretanama i sportskim događajima. Da bi deca mlađa od 16 godina, koja se za sada ne vakcinišu, mogla da posete ova mesta potrebno je da se testiraju na korona virus. Pritom, vakcinacija ne oslobađa ljude od nošenja maski na javnim mestima i od poštovanja fizičke distance.

U Srbiji 3.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući na TV Pink da će svi građani stariji od 16 godina koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 30. maja dobiti dodatnu finansijsku pomoć od 3.000 dinara. Predsednik je rekao da će, pored ranije predviđene pomoći, svi koji se vakcinišu, a imaju više od 16 godina, ili koji su se vakcinisali bilo jednom ili dve doze i svi koji će se vakcinisati makar jednom dozom do 31. maja, dobiti dodatnih 3.000 dinara od države.

Vakcinacija Ušće šoping centar
Vakcinacija Ušće šoping centar. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je rekao da se do kasno konsultovao oko te odluke sa premijerkom i da su to odlučili, kao i da će se tek videti da li će tu odluku morati da usvoji vlada.

„Ne možemo da donosimo negativne diskriminacione mere za one koji ne žele da prime vakcine, iako mislim da je to neodgovorno i sebično da se neko ne vakciniše. Razmišljali smo zato da kako da nagradimo ljude koji su pokazali odgovornost i doneli smo odluku da damo dodatnu finansijsku pomoć za ljude koji su se vakcinisali. Računamo da do kraja maja možemo da dođemo do brojke od blizu tri miliona ljudi koji su se vakcinisali makar jednom dozom, kako bi stekli kolektivni imunitet“, rekao je Vučić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare