Superjahta Aksioma Foto:Shuttterstock/ Colinmthompson

Superjahta Aksiom vredna 63 miliona funti (75 miliona dolara) stavljena je na aukciju nakon što su Velika Britanija, EU i SAD sankcionisale njenog vlasnika, ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog.

Jahtu Aksiom su u martu zaplenile britanske vlasti na Gibraltaru nakon što je američka banka JP Morgan saopštila da vlasnik tog broda Pumpjanski nije platio zajam od 17 miliona funti (20 miliona dolara), prenosi BBC.

Brod dužine 72,5 metra u utorak će biti ponuđen na aukciji na sudu Admiraliteta bitanske prekomorske teritorije i po svemu sudeći biće prvi zaplenjeni luksuzni brod prodat na aukciji otkako su uvedene sankcije za uticajne bogate Ruse zbog rata u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Jahta ima šest dvokrevetnih kabina sa dodatnim prostorom za 20 članova posade, bazen, đakuzi, spa centar, 3D bioskop, džet skije i opremu za ronjenje.

Smatra se da će brod biti prodat za manje od njegove procenjene vrednosti s obzirom da će u ponudi biti samo jedan dan, a novac od prodaje biće prebačen na račun banke JP Morgan.

Pumpjanski, čije je lično bogatstvo procenjeno na 1,84 milijardi funti, vlasnik je i predsednik kompanije OAO TMK za proizvodnju čeličnih cevi kojima snabdeva Gasprom.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)