Foto:OceanGate Expeditions via AP/Shutterstock/Sun_Shine/Tanjug/AP Photo/Ed Komenda

Bivši radnik "Oušngejta" Dejvid Lokridž poslao je pre nekoliko godina e-mail drugom bivšem saradniku kompanije u kojem je izrazio zabrinutost zbog mogućih kvarova na podmornici Titan, koja je implodirala u Atlantiku nad olupinim "Titanika" i odnela pet života.

„Ne želim da me vide kao blebetalo, ali sam toliko zabrinut da će on ubiti sebe i druge u svojoj potrazi da pojača svoj ego“, napisao je Lokridž o izvršnom direktoru „Oušngejta“ Stoktonu Rašu.

Кompanija je organizovala turistička putovanja do 111 godina starih ostataka Titanika po ceni od 250.000 dolara. Lochridge je radio kao nezavisni izvođač za OceanGate 2015. godine, a zatim kao zaposlenik između 2016. i 2018. godine, prenio je CNN. Ubrzo se upleo u tužbu sa OceanGate-om tvrdeći da je nepravedno otpušten jer je izrazio zabrinutost za bezbednost i testiranje Titana.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

„Smatrao bih sebe prilično hrabrim kada je u pitanju radnja opasnih stvari, ali ta podmornica je nesreća koja čeka da se desi. Ni bi mogli ni da mi plate da zaronim u toj podmornicu“, napisao je Lokridž u mejlu Robu Mekalumu, saradnik na projektu..

Mekalum, koji je predvodio ekspedicije na Titanik, upozorio je Raša 2018. na bezbednost podmornice Titan, rekavši generalnom direktoru da izlaže sebe i svoje klijente riziku. OceanGate je bio oko 1 sat i 45 minuta od planiranog ronjenja kako bi izvukao olupinu Titanika kada je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom 18. juna.

Pročitajte još:

Nekoliko dana kasnije, zvaničnici su potvrdili da je Titan pretrpeo „katastrofalnu imploziju“. Poginulo je svih pet članova posade: Raš, britanski biznismen Hamiš Harding, francuski ronilac Pol-Anri Nargeolet, pakistanski milijarder Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Suleman Davud.

Podsetimo, američki reditelj Džejms Kameron, koji je režirao film Titanik, izjavio je da je znao da je podmornica Titan uništena manje od 24 sata nakon što je izgubljen kontakt sa njom. On tvrdi da je Amerika već par sati nakon što je Titan izgubio kontakt znala da se desila implozija, ali da je „pustila ljude da trče okolo i pričaju o zvucima lupanja i kiseoniku“.

BONUS VIDEO Slučaj podmornice Titan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar