Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Zvaničnik Vatikana izvinio se danas vodećoj organizaciji koja se zalaže za prava katoličke LGBTQ zajednice zbog toga što je sa veb stranice Vatikana povučena referenca koja se odnosi na njih rekavši da shvata da je time izazvao bol i da Katolička crkva zaista želi da uključi homoseksualce i da ih čuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Generalni sekretarijat biskupskog sinoda koji organizuje dvogodišnje konsultacije članstva uoči biskupskog sastanka u Vatikanu 2023. tokom vikenda je na veb sajt vratio referencu na Službe novih puteva, organizaciju koja se zalaže za prihvatanje LGBTQ populacije u Katoličkoj crkvi.

Direktor za komunikacije Sinoda Tjeri (Thierry) Bonaventura izvinio se „svim LGBT osobama i članovima Službe novih puteva za naneseni bol i pozvao ih da svojim razmišljanjima doprinesu konsultacijama.

„U zajedničkom hodu, ponekad se može pasti, važno je da se uz pomoć braće i sestara podignemo“, napisao je ;Bonaventura u biltenu Sinoda. On je tu izjavu danas ponovio i za agenciju AP.

Sinod je prvobitno uključio referencu na Službu novih puteva, ali je ona kasnije bez objašnjenja uklonjena. ; Sumnja se na Biskupsku konferenciju SAD, na čijem čelu su konzervativci koji su držali Službu novih puteva na distanci. ; Katolička doktrina smatra da se prema homoseksualcima mora postupati sa dostojanstvom i poštovanjem, ali da je homoseksualna aktivnost „u suštini poremećena“.

Zaokret oko reference na sajtu Sinoda ukazuje na pomešane poruke koje su Sveta stolica i sam poglavar ;Rimokatoličke crkve papa Franja ;poslali o stavu Vatikana o homoseksualcima i njihovom mestu u crkvi.

Papa je dospeo na naslovne strane svetskih medija kada je 2013. izjavio „Ko sam ja da sudim?“ govoreći o jednom navodno gej svešteniku, a kao nadbiskup Buenos Ajresa podržao je proširenje pravne zaštite, ali ne i braka, na gej parove u stabilnim vezama.

Medjutim, papa Franja je početkom godine podržao zvanično crkveno učenje i pristao na objavljivanje dokumenta Vatikanske doktrine koja tvrdi da Katolička crkva ne može i neće blagosloviti istopolne zajednice jer Bog „ne može blagosloviti greh“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar