Paulo Rangel
Foto: EPA-EFE/JOSÉ COELHO

Izvestilac u Evropskom parlamentu za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel osudio je odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona o osnivanju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV).

Poručio je da je duboko zabrinut zbog ovih, kako je naveo, eskalirajućih koraka.

„Ova aktivnost narušava vladavinu prava, legalni poredak i nezavisnost sudstva, narušava Ustav i Dejtonski sporazum, preti ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. To preusmerava državu na putu ka Evropskoj uniji i reformama definisanim u 14 ključnih prioriteta“, ukazao je Rangel koji je takođe europarlamentarac.

Pozvao je bosanskohercegovačke političare da rade za dobrobit građana.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pozivam političke aktere da hitno prestanu s uzurpirajućim aktivnostima, smire situaciju i potpuno se angažuju u državnim institucijama, radeći na očuvanju mira, unapređenju demokratizacije i dobrobiti građana“, zaključio je Rangel.

Podsećamo, 10. februara je usvojen Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske. Međunarodne institucije i zvaničnici su osudili ovu odluku te pozvali vlast u Republici Srpskoj da odustane od ove namere.

Sledi javna rasprava o Nacrtu zakona, a potom će ga entitetski parlamentarci razmatrati u formi predloga. Ako bude usvojen kao predlog, onda će stupiti na snagu.

Bonus video: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar