Naftali Benet i šeik Abdulah Muhamed bin Zajed Foto:EPA-EFE/HAIM TZACH / GPO

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom u njegovoj privatnoj palati u Abu Dabiju, saopštila je Benetova kancelarija.

PROČITAJTE JOŠ:

To je prva zvanična poseta izraelskog premijera Ujedinjenim Arapskim Emiratima i dolazi 15 meseci nakon potpisivanja sporazuma o normalnizaciji odnosa između dve zemlje.

Benet je ranije istakao rastuće trgovinske veze između njegove zemlje i UAE u intervjuu za WAM, državnu novinsku agenciju Emirata. Ali u pisanju agencije nije bilo pomena intervjua o tenzijama sa Iranom, prenosi CNN.

Naftali Benet i šeik Abdulah Muhamed bin Zajed Foto:EPA-EFE/HAIM TZACH / GPO

„Obim međusobne trgovine je ubrzan u roku od nekoliko meseci sa neograničenim budućim mogućnostima za razvoj. Izrael kao i UAE, je regionalno trgovinsko čvorište. Naša saradnja pruž neviđene ekonomske mogućnosti ne samo za nas već i za više zemalja, što je još jedan element za jačanje stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu“, rekao je Benet.

Izraelski lider je naveo sajber bezbednost, zdravstvo, obrazovanje i avijaciju kao četiri oblasti u kojima dve zemlje uživaju u plodonosnoj trgovini i investicijama, piše WAM.

Pored trgovine, sporazum o normalizaciji potpisan između Izraela i UAE, jedan je u nizu takvih sporazuma potpisanih između Izraela i arapskih država u poslednjim mesecima Trampove administracije. U Izraelu se takođe smatra da ima jaku regionalnu bezbednosnu komponentu zbog zabrinutosti oko Irana.

Naftali Benet i šeik Abdulah Muhamed bin Zajed Foto:EPA-EFE/HAIM TZACH / GPO

„Podom napora UAE da unapredi međunarodnu saradnju za suočavanje sa zajedničkim izazovima“, istakao je izraelski premijer, „vrednosti tolerancije, mira i dijaloga su zajedničke, i zato se prijateljstvo koje nas spaja razvilo tako velikom brzinom“.

BONUS VIDEO: Izrael napao Gazu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare