gaza povređeni

Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira.

Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice.

Ministarstvo je takođe navelo da je kanalizaciona voda poplavila prizemlje bolnice, a osoblje i pacijenti su „bez vode za piće i ličnu higijenu, bez hrane, struje, kiseonika i medicinske opreme“.

Lekari u bolnici sahranili su 13 pacijenata koji su umrli zbog nedostatka kiseonika i struje nakon što su generatori prestali da rade, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima ministarstva, izraelske snage i dalje sprečavaju popravku bolničkih generatora i rezervoara za vodu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je 50 pacijenata evakuisano iz ove bolnice, a još 140 se nalazi unutra, dok su neki ubijeni tokom pokušaja bekstva.

Izrael tvrdi da se borci Hamasa kriju u bolnicama, što ta palestinska militanta organizacije poriče i tvrdi da ovakvi navodi služe kao izgovor da se u Pojasu Gaze uništi zdravstveni sistem.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar