Izraelska vojska izvela je rano jutros niz udara iz vazduha na pojas Gaze u odgovoru na rakete ispaljene sa te teritorije kojom vlada Hamas.

Bila je to treća noć sukoba zaredom, a napetost je povećana posle prošlonedeljnog beksta šestorice palestinskih zatvorenika iz izraelskog zatvora, te napora Egipta da posreduje dugotrajnom prekidu vatre posle 11-dnevnog rata maju.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju ispaljene su tri rakete kasno sinoć i rano jutros, najmanje dve je presrela protivraketna odbrana i zato je napadnuto više ciljeva Hamasa, a izveštaja o žrtvama ni na jednoj strani nije bilo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom vikenda Izrael je uhvatio četvoricu od šestorice odbeglih palestinskih zatvorenika koji su pobegli 6. septembra kroz tunel ispod svojih ćelija iz zatvora na severu zemlje za koji se smatralo da je dobro obezbeđen.

Palestinski ekstremisti su odgovorili raketiranjem dok se izraelska potraga za još dva begunca nastavlja.

U međuvremenu je nastojanje Egipta da se uspostavi dugotrajni prekid vatre otežao nesporazum oko sistema obnove novčane pomoći Katara siromašnim porodicama u Gazi.

Izrael traži garancije da ta pomoć neće biti preusmerena islamskom ekstremističkom Hamasu u vojne svrhe.

Hamas vrši pritisak na Izrael da okonča parališuću blokadu koja je nanela velike štete ekonomiji u Gazi, dok jevrejska država zahteva da se vrate dva civila za koje se veruje da ih hamasovci drže u zatočeništvu i posmrtni ostaci dva izraelska vojnika poginula u ratu 2014. godine.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine, posle pobede na parlamentarnim izborima, od Palestinske uprave koja je međunarodno priznata.

Od tada je izraelska vojska četiri puta ratovala sa Hamasom, a manji sukobi su često izbijali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar