Foto:Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izraelski parlamentarni odbor odobrio je da obaveštajne službe prikupljaju lične podatke od građana, kontroverznu meru koju su uvele vlasti u sklopu nastojanja da zaustave širenje zaraze koronavirusom.

 

Vlada Izraela je odobrila početkom marta da bezbednosna služba Šin bet prikuplja lične podatke građana preko njihovih mobilnih telefona kako bipomogla borbu protiv virusa kojim je zaraženo 5.358 Izraelaca prema večeras objavljenim podacima.

Oni koji se bore za ljudska prava su se obratili Vrhovnom sudu da zahteva osnivanje parlamentarnog odbora koji bi odobrio ili bi se usprotivio digitalnom nadgledanju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je spreman da upotrebi sva sredstva „u ratu protiv nevidljivog neprijatelja“ i uz podršku svoje vlade dao instrukcije Šin Betu da prikuplja lične podatke da bi locirao nosioce virusa i ljude u samoizalaciji.

Protiv te mere izjasnio se savez partija Zajednička lista u kome su većina izraelski Arapi, treći po snazi u izraelskom parlamentu i nevladine organizacije koje brane građanska prava.

Savez partija centra bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca je osudio, kako je rečeno, „opasnu odluku“ jer je doneta bez odobrenja parlamenta.

Ganc je donedavno bio politički rival Netanjahua, a sada s njim pregovora o osnivanju vanredne vlade jedinstva zbog pandemije koronavirusa.

U saopštenju parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu je navedeno da je nakon današnjih maratonskih diskusija odobrena odluka vlade da ovlasti Šin Bet da pomogne u naporima da se zaustavi širenje koronavirusa u roku od mesec dana, do 30. aprila ove godine.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram