Gaza Foto:AP Photo/Khalil Hamra

Izraelska vojska je danas saopštila da je načelnik Generalštaba Aviv Kohavi pozvao na vojno pojačanje na jugu zemlje pošto su sukobi sa palestinskim ekstremistima iz pojasa Gaze ušli u drugi dan.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naredio je mobilizaciju 5.000 rezervista da se proširi akcija koja je u toku i pojača civilna odbrana.

„Načelnik Generalštaba je rekao da će IDF (Izraelske odbrambene snage) nastaviti da deluje odlučno da bi obnovile bezbednost stanovnika juga, i svi štabovi bi trebalo da se pripreme za širi sukob, bez ograničenja“, navedeno je vojnom saopštenju, prenose izraelski mediji.

Pripadnici jedne pešadijske i jedne oklopne brigade poslati su na granicu Gaze kao pojačanje i dodatne trupe su pozvane radi odbrane iz vazduha, te obaveštajne i jedinice vazduhoplovnih snaga, rekla je vojska.

Gaza Foto:REUTERS/Suhaib Salem

Izrael je rano jutros nastavio napade iz vazduha na pojas Gaze, pogodivši kuću jednog komandira Hamasa, dva tunela na granici koja su prokopali ekstremisti, dok su, s druge strane, Hamas i druge oružane grupe ispalile desetine raketa na Izrael.

Do eskalacije nasilja je došlo posle nekoliko nedelja napetosti u Jerusalimu i sukoba izraelske policije i palestinskih demontranstranata kraj džamije Al Aksa i drugde u tom gradu, čiji je istočni deo Izrael osvojio ;u Šestodnevom ratu 1967. godine. Neredi su se proširili i na druge delove Izraela gde žive izraelski Arapi koji su i protekle noći demonstrirali zbog akcije izraelskih snga.

Bio je to jedan od najvećih protesta palestinskih građana Izraela u proteklim godinama, navodi Asošiejted pres. Od ponedeljka uveče kada su počeli prekogranični napadi iz pojasa Gaze, do jutros su poginula 24 Palestinca, uključujući devetoro dece. Izraelska vojska tvrdi da je medju poginulima 15 ekstremista.

Gaza Foto:REUTERS/Amir Cohen

U istom period iz Gaze je ispaljeno više raketa, a izraelski mediji navode da je ranjen 31 izraelski civil u raketiranju dve zgrade na jugu zemlje u gradu Aškelonu.

Islamski džihad je kasnije saopštio da su poginula dva komandira te manje ekstremističke organizacije u napadu na grad Gazu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)