Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju „strahovito oružje“, rekao je Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i poručio kako bi o tome trebalo da razmisle svi oni koji imaju zle namere prema toj zemlji.

Izetbegović je posetio fabriku oružja i municije „Binas“ kod Bugojna gde su mu demonstrirali dejstva nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

„Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u „Binasu“ u Bugojnu dometa preko 2.000 metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine“, rekao je Izetbegović.
Ističe da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini „korak prema učvršćenju mira“.

„Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namere u odnosu na BiH“, dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata kao i municije koje se izrađuje u Bugojnu.

Izetbegović je prije dve godine izazvao niz reakcija nakon najave da će BiH, odnosno Federacija, snažnije razvijati svoju vojnu industriju „za ne daj Bože“.

Vojna industrija u BiH čiji su pogoni gotovo u celosti koncentrisani na području Federacije BiH, iz godine u godinu sve više izvozi, a dominiraju različite vrste municije.

Vrednost izvezene municije u 2019. godini bila je nešto veća od 120 miliona evra, a najveći kupci su bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar