Bakir Izetbegović Foto: N1

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović tvrdi da je nedavna izjava američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, da se o građanskom konceptu BiH može razgovarati nakon što uđe u EU, disonantna i da ne misli da to nije stav SAD.

“Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevsku N1 TV.

Eskobar, kaže, pokušava “vruć krompir da prebaci u krilo BiH političara i da ih sve izjednači”.

Tvrdi i da Eskobarove izjave „nemaju utemeljenje“.

Bakir Izetbegović Foto: N1

Za njega je Dejtonski mirovni sporazum, kako kaže, „ludačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentirane većine“.

Prema njegovim rečima, Dejtonski mirovni sporazum sputava glavnu snagu u BiH, s obzirom na to da 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put.

„I tih 58 posto Dejton gura u 1/3. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i (srpskkom članu Predsedništva BiH Miloradu) Dodiku otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama“, naveo je Izetbegović i dodao:

Gabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar Foto:N1

„(Dejtonski sporazum) Dao je u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dejton. Eskobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dejton, jeste problem”, izričit je Izetbegović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naveo je da od Vašington i Brisela ne želi da pravi neprijatelja, jer su nam, kaže, potrebni, ali i da je na ivici kada razgovara sa njima i da zna „da bude neugodan“.

Razgovori o izmenama Izbornog zakona će, kaže, biit nastavljeni, ali ne u narednom periodu.

“Suicidno je to pokušavati u narednim sedmicama. Nemoguće je postići bilo šta kada su napravljene dve greške. Jedna je stvorila nepoverenje “zašto se Čović i Izetbegović zatvaraju da razgovaraju o sudbini svih ljudi? Zašto nisu prisutni zastupnici ostalih stranaka, levičari?“”, kazao je.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar