Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o političkoj krizi u BiH i da je sastanak trajao dva sata.

„Erdogan ima dobre odnose sa Vučićem, pa i sa Dodikom, i on je čovek kojem to polazi za rukom, te to treba iskoristiti“, kazao je Izetbegović za regionalnu N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, „umesto da se prave problemi i deca teraju iz BiH i sa Balkana, treba svi zajedno da prave normalniju državu“.

„Da pravimo autoput Sarajevo-Beograd, da radimo razne dobre stvari gde nam može pomoći turska strana“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li predsednik Turske ima ideju kako bi se trenutna kriza mogla prevazići, lider SDA je kazao da ne treba pristati na ideju predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o „tri velika brata“.

„Pozvani su bili, a mislim da je to bila ideja Zorana Milanovića, tri predstavnika tri naroda u BiH, pa uzmi i ‘tri velika brata’. Na to ne treba pristati. Ja nisam na to pristao. Ova zemlja ima svoje institucije. Ja nisam bošnjački predstavnik, ja sam predstavnik jedne stranke. Ne želim da Bosnu i Hercegovinu na takav način tretiraju“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da ga je Erdogan pitao da li je zainteresovan za taj koncept i da mu je on odgovorio da nije.

Bakir Izetbegović Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

„Pa šta možemo pomoći, upitao je. Ja sam rekao da je on (Erdogan) dobar sa srpskom stranom i, naravno, jako dobar sa bošnjačkom. Da može ući u taj problem pa nam pokušati ukazati iz daljine na neku mogućnost, jer Erdogan je genijalac“, kazao je Izetbegović.

Uskoro u Tursku, na sastanak sa Erdoganom, putuju tri člana Predsedništva BiH.

BONUS VIDEO: Erdogan u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar