Žan Luk Melanšon i Emanuel Makron Foto:JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Prve projekcije rezultatata prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje obeležava rekordno niska izlaznost, ukazuju da su Makronova centristička koalicija "Ensemble" i Melanšonova levičarsko-zelena koalicija "Nupes" obe osvojile po 25.2 odsto glasova. Iza njih, na trećem i četvrtom mestu, našle su se desničarska koalicija Marin Le Pen "National Rally" sa 18.9 odsto glasova i konzervativna "Les Républicains" sa 13.7 odsto. Prema ovim rezultatima, Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu, samo je pitanje da li će ona biti apsolutna ili relativna. Odgovor će se znati nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, koji je zakazan za 19. jun.

Nekoliko nedelja nakon što je Emanuel Makron osvojio svoj drugi predsednički mandat, francuski glasači izašli su danas na prvi krug parlamentarnih izbora koji odlučuju ko će ispuniti 577 mesta u Nacionalnoj skupštini.

Kako ukazuju prve projekcije razultata, Makronova vladajuća koalicija „Ensemble“ osvojila je 25.2 odsto glasova, a isto toliko osvojila je i levičarsko-zelena koalicija Žan-Lika Melanšona „Nupes“ (Nova ekološka i socijalna narodna unija“.

Žan Luk Melanšon i Emanuel Makron Foto:JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Koalicija liderke radikalne desnice Marin Le Pen završila je na trećem mestu sa 18.9 odsto glasova, dok je „Les Républicains“ sa 13.7 odsto glasova na četvrom mestu.

Ukoliko se ove projekcije potvrde i nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, koji je zakazan za 19. jun, Makronova koalicija mogla bi da dobije između 255 i 295 mandata prema agenciji Ipsos ili od 275 do 310 poslaničkih mesta prema anketi Ifop-a. Melanšonova koalicija, s druge strane, po Ipsosu bi dobila 150-190 mesta u Nacionalnoj skupštini.

Nakon njih, „Les Républicains“ bi dobili 50-80 mesta, a Le Pen 20-45, javlja France24.

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini Francuske, koja ukupno ima 577 mesta, potrebno je 289 mandata. Inače, uzdržanost francuskih birača procenjuje se na 52.8 odsto, što predstavlja rekordno nisku izvlaznost.

****

Bonus video: Izbori u Francuskoj: Najveća apstinencija još od 2002.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar