Foto: printscreen/Информационен център на МО - ArmymediaBg

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov postao je posle jednog snimka zvezda društvenih mreža kada je pojavio u uniformi za pustinjski predeo i kada je snimljen i uslikan kako na jednom poligonu puca iz automatske puške, puškomitraljeza, a koluminacija dostiže vrhunac kad seda za dvocevni protivavionski top ZU -23 mm i puca iz njega. Karakačanov, koji u vladi bugarskog premijera Bojka Borisova vrši funkciju ministra odbrane, često upoređuju sa njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom, koji se takođe prilikom posetama jedinicama na terenu pojavljuje u vojnoj uniformi.

Snimak posete vojnom poligonu „Markovo“ koji se nalazi pored grada Šumena, koji se smatra deseti po veličini gradom u Bugarskoj odmah je privukao pažnju posebno na Tviteru, gde je usledila salva šala na njegov račun, posebno kad je seo za protivavionski top i počeo da puca iz njega. Na ovom poligonu Karakačanov se oprobao u korišćenju svih tipova oružja koje koristi bugarska armija.

Karakačov se često može videti obučen u vojnu unfiormu, kad god se pruži prilika. Za razliku od svojih kolega iz ostalih članica NATO pakta verovatno je ozbiljno shvatio svoju ulogu.

Inače, sam Karakačanov u Bugarskoj važi za kontraverznu ličnost posebno zbog svojih političkih stavova, koje zastupa posebno kad je u pitanju susedna Severna Makedonija.

Karakačanov je rođen u gradu Rusu 1965. godine. Krakačanov je inače istoričar, koji je stekao zvanje magistra istorije na Univerzitetu St. Kliment Ohridski 1990. godine, specijalizovan za modernu bugarsku istoriju, političku istoriju balkanskih država, narodnooslobodilački pokret u Makedoniji i Trakiji, politička kretanja u Bugarskoj. Takođe, kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji završio je tromesečni program obuke u Švajcarskoj. Doktorirao je međunarodno pravo i međunarodne odnose u 2014. Član je Makedonskog naučnog instituta u Sofiji.

Foto: printscreen/Информационен център на МО – ArmymediaBg

Karakačanov je napisao članke u istorijskim časopisima i u brojnim publikacijama u bugarskim časopisima o nacionalno-oslobodilačkim borbama Bugara u Makedoniji i savremenim odnosima Bugarske i Republike Makedonije. Autor je knjige „VMRO – 110 godina borbe“ (Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija: 110 godina borbe). Radio je kao direktor makedonskog nedeljnika, objavljenog u Sofiji. Završio je takođe kurseve na školama za političke studije u Moskvi, Rusiji i Strazburu, Francuska 1998. godine.

Foto: printscreen/Информационен център на МО – ArmymediaBg

Karakačanov je predsednik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije – bugarskog nacionalnog pokreta. Izabran je za poslanika u 38., 40., 43. i 44. nacionalnoj skupštini. U 43. parlamentu bio je i potpredsednik Narodne skupštine. Krasimir Karakačanov je postavljen za potpredsednika Vlade za javni red i bezbednost i ministra odbrane 4. maja 2017. godine od strane 44. narodne skupštine.

Foto: printscreen/Информационен център на МО – ArmymediaBg

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare